Спрощення доступу малих і середніх підприємств до держзакупівель: у Prozorro з’явився факторинг

04.09.2020 08:29
0
Поділитися на facebook
Поділитись
young-woman-running-walking-dogs_74855-5973

     Електронні держзакупівлі Prozorro існують вже 4 роки, і з кожним роком систему удосконалюють, щоб вона стала більш зрозуміла та проста в використання. Бізнес хоче мати більш простий доступ до тендерів, тому цей напрямок постійно вдосконалюється.

     Ринок держзакупівель — це великі можливості для розвитку та розширення бізнесу. Так, У 2017 році обсяг завершених публічних закупівель становив 538 млрд грн, тоді як у 2018 році це вже  675 млрд грн, а за 2019 рік —  635 млрд грн.

      Чому МСП відмовляються брати участь в тендерах?

    Система електронних торгів Prozorro провела опитування на тему, чому малий та середній бізнес все частіше відмовляється від закупівель. Ось які результати вони отримали: 60% респондентів відмовлялися від участі в тендерах через тривалі строки оплати, а саме поставку товару з відстрочкою платежу в 60+ днів, а іноді 180 днів та більше. 90% респондентів хотіли б користуватися дешевшим сервісом фінансування закупівель. 

     Що найчастіше обирає середній та малий бізнес для того, щоб скористуватися державними закупівлями?

    Найчастіше обирають – кредит та овердрафт. Недоліком кредиту є вимога застави, овердрафту — необхідність мати довгу історію взаємовідносин з банком. Для МСП ці обмеження часто є критичними — відповідно, вони не можуть користуватися цими фінансовими інструментами. 

     Факторинг і його дія

    Для того, щоб знизити неможливість використовувати держзакупівлі для МСП потрібно зробити просте та доступне фінансування. Днями Прозорро за ініціативи Мінекономіки та колег з Офісу підтримки реформ та Офісу підтримали малий та середній бізнес, який дозволить їм користуватись новим інструментом для фінансування – факторинг.

 Новий інструмент – це альтернатива кредиту та овердрафту. 

    Як діє новий інструмент – факторинг?

    Клієнт, який поставив товар і ще не отримав оплату за нього, може передати право вимоги платежу за договором поставки фактору (банку).  Фактор розраховується з клієнтом одразу після передачі права вимоги та очікує погашення заборгованості від організатора тендеру (дебітора). Така угода вигідна як постачальнику, так і замовнику, а також банку. 

     Технічне рішення

    Підприємцю достатньо зареєструватися, вказати за яким тендером він бажає отримати фінансування, ще до участі в тендері та подачі пропозиції, та сформувати заявку. Заявка розсилається банкам та фінансовим компаніям, які приєднались до пілоту та зареєструвалися на платформі. У відповідь постачальник отримує пропозиції від потенційних факторів та приймає найвигіднішу. І головне, доступ до платформи є безкоштовним.

     Скільки коштує факторинг?

    Середня вартість послуги складає 1.6% за 35 днів та 3% за 65 днів, або в перерахунку 17% річних. Ви отримаєте в зазначеному тендері від фактора ~97% від поставки одразу після прийняття товару замовником, не чекаючи 2 місяці. Варто відмітити, що з розширенням кількості факторів з економічною стабілізацією та подоланням викликів, з якими зіткнулась Україна в 2020 році, відсоткова ставка буде знижуватись.

     Система публічних закупівель Prozorro постійно працює над своїм вдосконаленням. Сьогодні Prozorro активно працює над тим, щоб держзакупівлі були доступні для середнього та малого бізнесу. Одним із процесів полегшення є новостворений інструмент – факторинг. І на цьому ми не зупиняємось, адже це тільки початок. 

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку