Спрощені закупівлі та планування закупівель. Відповіді на запитання у коментарях

22.04.2021 09:21
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (20)

   В цій статті ми публікуємо відповіді на запитання, які ви залишаєте до статей.

   Сподіваємось, це буде сприяти поглибленному розумінню вами тем, покращенню вашого рівня знань в сфері публічних закупівель, а також закріпленню закупівельних навичок. Сьогодні ми звертаємось до тем: спрощені закупівлі та оприлюднення інформації про закупівлі.

 Ви можете ознайомитись з деякими опублікованими текстами за покликаннями: У коментарях: ваші запитання та кейси щодо  Уповноваженої особи та аномально низької ціни,   У коментарях: ваші запитання та кейси по тендерному комітету+тендерній документації,   У коментарях: ваші запитання та кейси по спрощених+звітуванню,   У коментарях: ваші запитання та кейси по Уповноваженій особі+допорогових закупівлях.

   Перейдімо до запитань, які ви ставили, щодо спрощених закупівель.

   Як бути із спрощеною закупівлею

   У спрощеній закупівлі брали участь два учасника. Одного учасника дискваліфіковано, відповідно, другий визнаний переможцем, але він відмовився підписувати договір. Що робити?

   Якщо більше учасників не було, то проводити нову закупівлю.

   Строк дії пропозицій у спрощеній

   Який строк дії пропозицій у спрощеній закупівлі?

   У спрощеній закупівлі немає такого поняття.

   Закупівля на залишок коштів

   Роз’ясніть ситуацію, наприклад, запланована спрощена закупівля на 17 тис., пройшов аукціон, прийняли пропозицію за 16700 тис., є залишок запланованих коштів – мої подальші дії? 

   Далі ці 300 гривень ви використовуєте на інші потреби, створюєте на них річний план і можете закупити те, що вам необхідно. Вносити зміни в план на спрощену не потрібно, та у вас і можливості немає це зробити.

   Підняття ціни у спрощеній

   Після проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування укладено договір 03.02. Постачальник 03.03. надсилає додаткову угоду на збільшення ціни на підставі п. 5.ч. 4 ст. 41 Закону та використовує ст. 631 ЦКУ для підняття ціни з 03.02. Чи можливе використання ст. 631 в цьому випадку?

   Ні, в цьому випадку 631 стаття  не застосовується. По-перше, це спрощена закупівля, а по-друге, це не було передбачено вашим договором про закупівлю і при цьому, відповідно до статті 180 ГКУ, може вважатись істотною умовою договору. Ця умова може бути змінена лише у випадках, що передбачені статтею 41 Закону.

   Застосування ст.631 ЦКУ

   Замовник провів 2 рази спрощені закупівлі, які не відбулися через відсутність учасників і торги перейшли до статусу – «не відбулися». На підставі ст.3 ч.7 п.1 ЗУ «Про публічні закупівлі» замовник уклав прямий договір та вказав ст.631 ч.3 ЦКУ. Чи правомірне використання ст.631 ЦКУ в такому випадку?

   Досить спірний момент. Не рекомендуємо ставити строк виконання раніше, ніж дата відміни останньої спрощеної закупівлі. Це пояснюється тим, що, теоретично, ви не могли проводити спрощену закупівлю, і при цьому ви вже в цей момент отримували постачання по новому договору.

   Отже, давайте перейдемо до запитань на тему планування закупівель.

  Публікація річного плану

   Чи потрібно планувати все на початку року та розміщувати весь план на майданчику, чи можна розмістити лише ті закупівлі, в яких впевнені, а інші протягом року за наявності потреби вносячи зміни до річного плану?

   Можете. У Законі немає вимоги опублікувати одразу весь річний план на початку року, ви можете робити це поступово.

   Додаткові угоди 20% до договору

   Цікавлять додаткові угоди 20% до основного Договору на початок року, в разі якщо протягом року по одному коду ДК було проведено 4 відкриті торги: додаткова угода 20% може укладатись до кожного такого договору чи до одного?

   Лише до одного.

  Як бути із закупівлею

  У річному плані закупівель певний продукт харчування складає 600 000 грн на рік, чи можна спочатку заключити спочатку прямий договір на суму до 50 000 грн, а потім провести тендер на залишок суми?

   Ні. Це може бути розцінено як поділ предмета закупівлі.

Оксана Груба 

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org

 

 




Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку