Спрощена закупівля не відбулась: що робити замовнику

12.07.2021 10:45
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (52)

   Завжди хочеться, аби процедура спрощених закупівель минула вдало і було укладено вигідний договір. Проте, часом трапляється, що участь взяв лише один учасник, або ж замовник проводить закупівлі двічі, і обидва рази вони не відбуваються – як же тоді діяти та на що звернути увагу? Відповіді та важливі акценти в нашій консультації.

   Спрощені закупівлі проводяться замовниками через електронний аукціон відповідно до ст. 30 Закону “Про публічні закупівлі”.

   Пам’ятайте! Якщо спрощені закупівлі проводяться через електронний аукціон, відповідно до статті 30, то для того, щоб аукціон відбувся, його учасникам необхідно подати не менше двох пропозицій.

    Але що, коли було подано лише одну пропозицію? 

 

   Спрощена процедура закупівлі: один учасник 

   У такому випадку, як тільки закінчиться строк подання пропозицій, відбувається автоматичний перехід електронної системи закупівель на наступний етап — розгляд на відповідність поданої учасником пропозиції. Система розглядає, чи відповідає пропозиція:

  • умовам, що були визначені в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі;
  • вимогам до предмета закупівлі. 

   Так скеровує у ч. 8 ст. 14 Закону “Про публічні закупівлі”.

    Таким чином для спрощених закупівель достатньо, щоб пропозиція була подана хоча б одним учасником. Це дозволить замовнику визначити переможця закупівлі та вкласти з ним договір. 

   Проте, інколи трапляється, що жоден з учасників не подав пропозиції щодо участі в спрощеній закупівлі. В такому випадку в електронній системі закупівель відбувається автоматична відміна спрощеної закупівлі. У ч. 18 ст. 14 Закону № 922 передбачено підстави, що слугують для такої відміни, зокрема це: 

 – відхилення пропозицій відповідно до ч. 13 ст. 14 Закону;

–  відсутність пропозицій учасників. 

   Спрощена закупівля не відбулась двічі 

   Якщо 2 рази не відбулась спрощена закупівля у зв’язку з відсутністю учасників, то в такому випадку, замовник купує товари, роботи чи послуги без використання порядку проведення спрощених закупівель, відповідно до Закону. 

   Важливо! У цій ситуації предмет закупівлі, технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника повинні бути такими ж, як і в оголошенні, що попередньо подавав замовник. 

   Таким чином, якщо через відсутність учасників двічі не вдалося провести спрощену закупівлю, замовник має право укласти прямий договір про закупівлю. І в цьому випадку, йому потрібно лише оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. 

   Також, за цих обставин важливо пам’ятати про вимоги, які встановлювались замовником до учасників і предмета закупівель у двох попередніх спрощених закупівлях, що не відбулися. Дублювання предмета закупівлі, його технічних та якісних характеристик, вимог до учасників закупівлі відповідно до оголошень, що подавались замовником для цих закупівель є обов’язковими для вищезгаданої умови. 

   

    Про які вимоги до учасників і предмета закупівлі потрібно пам’ятати, щоб не порушити Закон, якщо спрощена закупівля не відбулася, дізнайтеся від наших колег — порталу Держзакупівлі.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку