Спрощена закупівля: алгоритм зі змінами від 26.06.21

26.07.2021 12:32
0
Поділитися на facebook
Поділитись

   Спрощена система закупівель має ряд відмінностей від відкритих торгів. Щоб не допустити помилок, враховуйте їх на кожному етапі такої закупівлі. Етапи, строки та «підводні камені» при проведенні спрощених закупівель у 2021 році роз’яснює експерт. Зверніть увагу на зміни в Законі щодо спрощених процедур і збережіть цю статтю як дорожню карту для роботи.

   Що таке спрощена закупівля 

   Відповідно до Закону «Про публічні закупівлі» (далі — Закон № 922) з 19 квітня 2020 замовники обов’язково здійснюють спрощені закупівлі. Такі закупівлі обов’язкові для Замовників, які: 

  • визначені п.п. 1 – 3 ч. 1 ст. 2 Закону № 922. Коли вартість предмета закупівлі у разі придбання ними товарів й послуг дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою 200 тис. грн, а робіт — дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за 1,5 млн грн; 
  • визначені п. 4 ч. 1 ст. 2 Закону № 922 — юридичні особи та/або суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання. Проводять спрощені закупівлі, коли вартість предмета закупівлі товару, послуги дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою 1 млн грн, а робіт — дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою 5 млн грн. 

 

   Тобто, спрощена закупівля — це придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону (п. 28 ч. 1 ст. 1 Закону про публічні закупівлі)/

   Відповідальний за спрощені закупівлі 

   Відповідальною за організацію спрощених закупівель є уповноважена особа (УО). Тільки УО має право проводити такі закупівлі з 19 квітня 2020 року. 

    Увага! Останніми змінами до Закону № 922 було встановлено, що УО також відповідає за оприлюднення в електронній системі закупівель звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, у випадку здійснення закупівель відповідно до ч. 7 ст. 3 Закону № 922, тобто за наяності підстав для непроведення спрощеної закупівлі.

   Алгоритм проведення спрощеної процедури закупівлі 

   Спрощена закупівля за алгоритмом її проведення досить схожа на відкриті торги, проте має суттєві відмінності на окремих етапах, які важливо враховувати аби уникнути негативних наслідків.

  Спрощена закупівля складається з таких послідовних етапів: 

  • оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі; 
  • уточнення інформації, зазначеної замовником в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі; 
  • подання пропозицій учасниками; 
  • проведення електронного аукціону; 
  • розгляд на відповідність умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі та вимогам до предмета закупівлі, пропозиції учасника;
  •  визначення переможця спрощеної закупівлі та укладення договору про закупівлю;
  •  розміщення звіту про результати проведення закупівлі. 

 

   Далі детально розглянемо кожен з етапів у цій статті, а про технічну реалізацію проведення спрощеної процедури в ЕСЗ дізнайтеся в статті «Спрощена закупівля: інструкція».

   Спрощені закупівлі: строки

    Починається спрощена закупівля з оприлюднення замовником оголошення про неї. В оголошенні має бути зазначено період уточнення інформації про закупівлю (не менше 3 роб днів з дня оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі в електронній системі закупівель) та кінцевий строк подання пропозицій. 

   Строк для подання пропозицій не може бути менше, ніж 2 роб. дні з дня закінчення періоду уточнення інформації про закупівлю. 

   При цьому, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 10 Закону № 922 оголошення про проведення спрощеної закупівлі та проєкт договору про закупівлю оприлюднюються не пізніше ніж за 6 роб. днів до кінцевого строку подання пропозицій. 

    Відлік строку для подання пропозицій розпочинається після закінчення етапу уточнення інформації, тому в період уточнення учасники не можуть подавати свої пропозиції.

   Пам’ятайте, що відміна спрощеної закупівлі —   можлива. 

   Як провести спрощену закупівлю

   У період уточнення інформації учасники спрощеної закупівлі мають право звернутися до замовника через електронну систему закупівель за роз’ясненням щодо інформації, зазначеної в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, щодо вимог до предмета закупівлі та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення спрощеної закупівлі (ч. 7 ст. 14 Закону).

   Такі звернення автоматично оприлюднюються в електронній системі закупівель без ідентифікації особи, яка звернулася до замовника, тобто анонімно. 

   Замовник протягом 1 роб. дня з дня їх оприлюднення зобов’язаний надати роз’яснення на звернення учасників спрощеної закупівлі та/або внести зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі, та/або вимог до предмета закупівлі.

    Знову ж таки, на практиці з огляду на роботу електронної системи закупівель, ситуація інакша. Замовник може надавати відповідь на звернення учасників лише в період уточнення інформації. Як тільки він закінчиться у замовника не буде технічної можливості надати відповідь в системі. 

   Таким чином, якщо учасник звернувся до замовника за 5 хвилин до закінчення етапу уточнення інформації і замовник не встиг йому відповісти, він уже не зможе дотримати вимог Закону.

   В той же час, замовник може потурбуватися про таку ситуацію заздалегідь, встановивши між етапом уточнення інформації і етапом подання пропозицій декілька годин чи день, коли він зможе надати відповідь.

    Наприклад, зазначити, що період уточнення інформації закінчується о 12:00 год, а період подання пропозицій розпочинається з 15:00 год. За цих умов в період з 12:00 до 15:00 замовник зможе надати відповідь на запит учасника.

   Як внести зміни в оголошення 

   В період уточнення інформації замовник має право з власної ініціативи внести зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі та/або вимог до предмета закупівлі, але до початку строку подання пропозицій.

   Зміни, що вносяться замовником, розміщуються та відображаються в електронній системі закупівель у вигляді нової редакції документів.

   У разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель не менше ніж на два робочі дні.

 

Про визначення переможця спрощеної закупівлі та розв’язання неврегульованих ситуацій читайте у наших колег на порталі Держзакупівлі.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку