Скільки коштує дихати? Закупівлі медичного кисню для лікарень

07.05.2021 09:11
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (10)

   Локдаун, що був введений минулого місяця в Україні виявився важким випробуванням для всіх нас. У квітні щодоби фіксували від 6 до 20 тисяч нових випадків захворювань на коронавірус. Звісно, зростає і кількість випадків госпіталізації пацієнтів, які потребують лікування у стаціонарі. Крім того, збільшується і кількість тяжко хворих, які потребують кисневої терапії. Всі медичні заклади зараз працюють в режимі значного навантаження, а тому виникають труднощі у постачанні необхідних обсягів медичного кисню та розхідних матеріалів для відповідної апаратури.

   Хмельницька інфекційна лікарня також не була виключенням.

   «У лікарні закінчується кисень. Хто знає, де можна придбати кисень (хоча б кілька балонів), терміново зателефонуйте у приймальне відділення Хмельницької інфекційної лікарні», — йдеться у повідомленні.

   13 квітня близько вечора кисень знайшли, але лікарня все одно його потребує.

   Лікарні Одещини також зіткнулися з нестачею медичного кисню. У деяких медзакладах області не вистачає точок підведеного кисню та кисневих концентраторів, тому інколи пацієнтам доводиться приїжджати до медзакладів зі своїми концентраторами.  Можливість транспортування кисню від виробника до лікарень також залишається проблемою, адже спеціалізованого транспорту теж не вистачає.  

   Загалом існує два види кисню – технічний та медичний. Технічний використовують у промисловості: хімічній та гірничодобувній сферах, металургії. Медичний кисень і в Україні, і у світі є лікарським засобом.

   Наприкінці минулого року в Україні 18 підприємств мали ліцензію на виробництво медичного кисню. 

   Контроль за виробництвом, розповсюдженням та зберіганням медичного кисню здійснює окремий державний орган, підпорядкований Кабміну – Державна служба України з контролю за лікарськими засобами та наркотиками. Місяць тому таку ліцензію отримала Рівненська АЕС, яка постачатиме кисень у лікарні області. Загалом його виробництво налагоджено на азотно-кисневих станціях Рівненської АЕС, а також Запорізькій й Хмельницькій АЕС. Але, на жаль, навіть такі додаткові потужності не задовольняють наявну потребу. 

  Нещодавно керівник МОЗ Максим Степанов заявив, що у медзакладах збільшили кількість ліжок із киснем – до 67 тисяч, і більше можливостей їх додати немає. Через декілька днів уряд дозволив використовувати технічний кисень для підтримки пацієнтів з коронавірусною хворобою, якщо його показники відповідають вимогам до медичного. Максим Степанов наголосив, що технічний кисень попередньо перевірятимуть у лабораторії з контролю якості.

   «Закуповувати й постачати технічний кисень до закладів лікування можна буде винятково після медичних досліджень, які засвідчать, що він повністю відповідає всім критеріям кисню медичного», –  додав міністр.

   Скільки кисню закупили через Prozorro з початку 2020 року до 21 квітня 2021 року

    Медичний кисень лікарні можуть купувати у двох станах: рідкому й газоподібному. Якщо кисень закуповується у рідкому стані, то медичному закладу необхідний ще кріогенний газифікатор — це спеціальна установка, що переробляє рідкий кисень у газ. Потім за допомогою труб його подають у палати пацієнтам. Інакше лікарні використовують газові балони.

   З початку минулого року і до 21 квітня 2020 в Prozorro придбали 18,8 млн м³ (приблизно 3 млн 40-літрових балонів) газоподібного медичного кисню та 25 тисяч тонн рідкого медичного кисню загалом на 780 млн грн. Найбільше його закупили у січні (на 173,6 млн грн) та березні (на 144,8 млн грн). 

    У березні 2020, коли пандемія лише починалася, попит на кисень сильно зріс. І це було вперше.  Ажіотаж вгамувався досить швидко — в травні витрати на кисень зменшилися вдвічі порівняно з квітнем. Влітку попит знову почав потроху зростати, а осінью взагалі відбувся різкий стрибок. Наприклад, у листопаді медичні заклади придбали у 1,5 раза більше газоподібного і в 2,5 рази більше рідкого медичного кисню, ніж у жовтні. Витрати становили 68,8 млн грн та 38,5 млн грн відповідно. Тенденція до збільшення обсягів закупівель продовжилась і на початку 2021 року. Найбільший попит був у січні — тоді на постачання кисню підписали угод більш, ніж на 170 млн грн.

   Бережіть себе і своїх близьких, а також дотримуйтесь карантинних правил. Бажаємо всім міцного здоров’я.

 

   Ярослав Пилипенко, фахівець з публічних закупівель Трансперенсі Інтернешнл Україна

   При написанні статті використані матеріали dozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку