Скільки держпідприємств є менш рентабельними за приватні — дослідження

15.11.2021 10:03
0
Поділитися на facebook
Поділитись
nn (21)

61,1% держпідприємств є менш рентабельними за медіанне приватне, показало дослідження Центру економічної стратегії.

Під час дослідження економісти ЦЕС використали анонімізовані фінансові показники компаній за 2011−2020 роки. Вони порівняли показники рентабельності власного капіталу (ROE) та витрат на оплату праці з медіанними значеннями для приватних підприємств відповідної галузі та відповідного року. Всього в Україні існує близько 3,5 тисяч державних підприємств.

«Загалом, 61,1% держпідприємств є менш рентабельними за медіанне приватне. У таких галузях, як будівництво, видобуток корисних копалин, виробництво, розміщення і харчування, значно більше державних підприємств, що є менш прибутковими за медіанне приватне», — йдеться в повідомленні.

Інфографіка: ces.org.ua

У будівництві таких 89,5%, лише 10,5% ДП мають вищу рентабельність. Медіанна прибутковість держпідприємств у цих галузях також найменша у порівнянні з приватними. Медіанне ДП у будівництві має лише 0,6% прибутковості від медіанного приватного підприємства, а в галузі виробництва — 15%.

Трохи краща ситуація для ДП у галузях сільського господарства, надання інших послуг та транспорту. В цих галузях 55,6−60,6% держкомпаній є менш прибутковими за медіанне приватне підприємство. Прибутковість медіанного держпідприємства в цих галузях становить лише 53−63% від прибутковості медіанного приватного.

Зазначається, що держпідприємства схильні витрачати на оплату праці більше, ніж їхні приватні конкуренти у більшості галузей, однак це не завжди означає нижчу прибутковість.

 

Редактор: Тетяна Літвінчук

Джерело


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку