Щорічне обслуговування наукового антарктичного судна буде перевищувати його вартість

04.10.2021 15:28
0
Поділитися на facebook
Поділитись

За розрахунками Міністерства освіти і науки України, обслуговування криголаму, який придбали для Національного антарктичного наукового центру, буде коштувати від 172 до 195 млн грн щороку. А сам корабель придбали приблизно за 145 млн грн.

З іншого боку, попередній власник судна — Британська антарктична служба — щороку витрачав на його утримання від 6 до 7,7 млн фунтів. За сьогоднішнім курсом, це приблизно від 219 млн до понад 280 млн гривень. Така сума витрачається на паливо, щорічні ремонти, оплату праці команди, наукове обладнання і податкові збори в портах. Найбільшими витратами у британців була саме оплата праці команди судна.

Раніше НАНЦ орендував судно для здійснення антарктичних експедицій. Це коштувало від 25 до 76 млн грн щороку. Водночас, з 2017 року організацію антарктичних експедицій центру купували у одного підрядника і без конкуренції. Аналіктики DOZORRO неодноразово знаходили порушення під час цих закупівель. 

МОН наголошує, що криголам James Clark Ross — спеціалізоване океанографічне судно, яке є повноцінним плавучим інститутом. Він значно розширить дослідницькі можливості України і дозволить проводити експедиції як в Антарктиці, так і в Арктиці. 

 

Джерело: https://dozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку