Щодо закупівлі лікарських засобів

06.10.2023 14:48
0
Поділитися на facebook
Поділитись
15
Одна із особливостей здійснення публічних закупівель полягає в тому, що замовник, готуючи закупівлю та формулюючи вимоги до предмета закупівлі та до потенційного постачальника має врахувати не лише норми законодавства у сфері закупівель, а також і галузеві норми, що стосуються наприклад, діяльність у сфері будівництва, освіти, харчування, і звичайно, охорони здоров’я.
 
Будь-яка закупівля розпочинається з визначення потреби.
Пунктом 11-1 Особливостей визначено, що заклади охорони здоров’я або структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій, що здійснюють закупівлі лікарських засобів та медичних виробів, що включені в Додаток 1 Особливостей, та вартість яких є понад 50 тис. грн, зобов’язані використовувати електронний каталог.
Я вже неодноразово відповідала на питання замовників, як чинити у випадку, коли серед лікарських засобів, що їх замовник має потребу придбати, частина таких, що входять до Додатку 1.
Але при планування закупівель лікарських засобів, замовник також має врахувати норми Постанови КМУ від 25.03.2009 № 333 “Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення”. Зазначеною Постановою затверджено Національний перелік основних лікарських засобів (Національний перелік). Лікарські засоби, що зареєстровані в Україні та включені до Національного переліку підлягають закупівлі закладами та установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів. Зверніть увагу – йдеться не про кошти, за які закуповуються лікарські засоби, а про фінансування закладу як такого.
За наявності бюджетних асигнувань, що залишаються після визначення повного обсягу потреби в лікарських засобах, включених до Національного переліку основних лікарських засобів, замовники можуть також здійснювати закупівлі лікарських засобів, які в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та не включені до зазначеного Національного переліку. При цьому закупівля лікарських засобів здійснюється за принципом максимальної економії та ефективності із застосуванням галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.
Тобто спочатку замовник має задовольнити власну потребу у ліках із Національного переліку, після чого може закупити інші лікарські засоби. Зауважу, що Національний перелік постійно оновлюється, зміни вносяться також до тексту Постанови №333 (наприклад, щодо винятків). Тому замовнику доцільно плануючи закупівлю лікарських засобів, звіритися із останньою версією Національного переліку.
Зауважу, що лікарські засоби, включені до Додатку № 1 Особливостей 1178, одночасно входять і до Національного переліку.
Отже, визначивши потребу у лікарських засобах, що їх необхідно закупити, замовник також має встановити послідовність їх закупівлі – першочергово ті, що включені до Національного переліку. Враховуючи при цьому, що частина з них закуповується виключно через запит пропозицій постачальників в електронному каталозі (якщо вартість закупівлі становить 50 000 грн і вище). Після чого закуповуються лікарські засоби, що не входять до Національного переліку.
Процедура закупівлі в обох випадках обирається виходячи із очікуваної вартості. До однієї закупівлі (одного лоту) не можуть входити ліки з Національного переліку та ті, що до Національного переліку не включені.
Тому запам’ятайте правило – спочатку ліки з Національного переліку, потім – решта.
 
Вдалих закупівель!
 

Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку