Щодо торгів “на швидкість” у закупівлях електроенергії

26.01.2024 15:29
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Premium Vector _ Financial investment analysis concept for business marketing strategy

Наразі до нас надходить багато звернень від учасників закупівель електроенергії  із запитаннями щодо того, чому при однаковій ціні та чи інша пропозиція зараховується системою як перша, а відтак і переможна. 

Ця ситуація виникла через те, що при закупівлі електроенергії замовники встановлюють по суті нижню межу цін пропозицій учасників, забороняючи подавати пропозиції з від’ємною маржею. Тому наразі, щоб виграти, всі учасники ставлять однакову ціну і тому в таких випадках торги по електроенергії стають торгами на швидкість. Це підсвітило проблему, яка раніше не проявлялась, бо ціни завжди були різними.

Така поведінка замовників не відповідає принципам здійснення публічних закупівель (зокрема – максимальної економії та ефективності, адже протягом останнього року суттєво збільшилась кількість успішних закупівель та укладених договорів із формульним ціноутворенням та торговельною знижкою від середньозваженої ціни на ринку “на добу наперед” (далі – РДН).

Наразі вже  готується системне розв’язання проблеми, яке унеможливить встановлення нижньої межі цінової пропозиції на рівні нормативно-правових актів. Водночас, зі свого боку ми готуємо зміни в системі, які дозволять зробити процес оголошення закупівлі та подання пропозицій ще більш прозорим та очевидним.

Коли закупівля з’являється в системі Прозорро

Почнемо з відповіді на питання, що є публікацією інформації в системі. Відповідно до пункту 3 Наказу №1082:

Розміщення інформації в електронній системі закупівель здійснюється шляхом заповнення електронних полів, визначених адміністратором і реалізованих в електронній системі закупівель, та завантаження відповідних документів через автоматизоване робоче місце.

Тож інформація про закупівлі з’являється в системі після внесення інформації в оголошення та його збереження. Відповідно з цього моменту всі користувачі системи бачать це оголошення, а постачальники можуть подавати свої пропозиції в закупівлю. 

Дата і час цієї події відображається на веб-порталі на сторінці закупівлі.

Також при створенні або після створення оголошення замовники можуть на нього накласти електронний підпис.

Учасник  має право внести зміни до своєї  пропозиції до закінчення кінцевого строку її подання, в тому числі дозавантажити додаткові документи. Якщо при цьому поле з ціною не оновлюється, то і дата її подання не змінюється.

Подання пропозицій учасниками

Фіксація дати подання пропозицій учасниками відбувається за схожим алгоритмом, як і оголошення закупівлі. Учасник вносить інформацію в поле для зазначення ціни пропозиції і саме ця дата фіксується і є датою подання пропозиції. Якщо поле з ціною оновлюється, то і дата подання пропозиції змінюється. Саме такий алгоритм подання пропозицій застосовувався завжди в системі Прозорро.

Щодо ситуації з закупівлею електроенергії

Наразі у наc на ринку електроенергії склалась ситуація, коли замовники використовують формулу для вирахування ціни пропозиції та по суті встановлюють заборону на подання пропозиції нижче певної межі. 

Через це потенційному учаснику достатньо першому подати свою цінову пропозицію, аби вона стала переможною – адже замовник сам де факто заборонив приходити на тендер з нижчою ціною.

І у зв’язку з тим, що на даний час  на порталі не виводиться дата внесення ціни пропозиції в електронне поле у учасників виникають питання, чому саме такий порядок розгляду тендерних пропозицій учасників формується системою. 

В чому проблема з оголошенням закупівель та поданням пропозицій

Ми бачимо, що учасники звертаються найчастіше з запитом, чому при однакових цінах пропозицій їхній конкурент стоїть в рейтингу вище, або ж чому оголошення закупівлі підписане електронним підписом пізніше, ніж подана перша пропозиція. 

Які зміни будуть в системі найближчим часом

Для того, щоб замовникам, учасникам і контролюючим органам було очевидно, коли створено оголошення і коли з’явилась можливість подавати пропозиції учасникам, ми внесем такі зміни в системі:
1) опублікувати оголошення та подати пропозицію можна тільки після підписання електронним підписом 

2) тепер інформація про точний час публікації оголошення чи подачі пропозиції буде відображатися на порталі

Дата оголошення закупівлі буде фіксувати час створення оголошення та підписання його електронним підписом. 

Для учасників буде відображатись дата подання пропозиції, яка також буде з’являтись після підписання пропозиції електронним підписом. Що важливо, що фіксуватись буде дата після накладання останнього підпису на пропозицію, тобто після останнього оновлення ціни/документів учасника.

Саме такі кроки допоможуть зробити процес оголошення та подання пропозиції максимально очевидним для всіх. 

Джерело: https://infobox.prozorro.org/articles/data-ogoloshennya-zakupivli-ta-data-podannya-propoziciji


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку