Що робити замовнику якщо переможець на виходить на зв’язок?

09.05.2024 11:46
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Illustration vector graphic cartoon character of data protection

Хочемо дати порадити Замовникам, які продовжують стикатись із недобросовісними постачальниками. 
Недобросовісність постачальника може бути починаючи з невчасного заключення договору, закінчуючи поставкою не того товару, що заявлений в договорі.  Цих пунктів може бути маса, та зараз розберемо ті, із якими нерідко стикаються Замовники та звертаються до нас із питанням “Що робити якщо..”.

Що робити якщо Постачальник, що визначений переможцем, не виходить на зв’язок понад 5 днів

  • перше, що можна зробити – відхилити даного Постачальника згідно п.64 Постанови 822, та укладати договір із наступним, якщо їх в запиті ціни пропозицій було декілька;
  • друге – почекати ще трохи. Тобто у разі обґрунтованої потреби можна продовжити термін укладання договору відповідно до п. 66 Постанови 822 з п’яти до десяти календарних днів, ну а вже потім, якщо з Постачальником таки не вдалось заключити договір – відхиляємо його;
  • третє – відмінити торги, відповідно до п. 63 та 65 Постанови 822. Звертаємо увагу, якщо в запиті приймав участь лише один Постачальник, якого Замовник відхилив – система визначить торги такими, що не відбулись, або електронна система закупівель визначає переможцем відбору постачальника, пропозиція якого є наступною економічно вигідною, у випадку кількох учасників.

Що робити, якщо Постачальник не укладає договір, проте і не надає письмової відмови від укладання договору

Відхиляти такого постачальника, згідно першого пункту статті 64 Постанови  822, тобто через 5 днів. 

Що робити, якщо Постачальник не відмовляється від укладання договору, проте хоче поставити інший товар

Не підписувати договір з таким постачальником, адже інформація у договорі має відповідати ТП учасника, яка в свою чергу повинна відповідати специфікації товару, зазначеному в запиті. Про що йдеться у п.58 Постанови 822.

Адже, як ми знаємо, згідно п.66:
Умови договору не можуть відрізнятися від умов, визначених замовником у запиті пропозицій постачальників, зокрема у проекті договору, що є складовою частиною запиту пропозицій постачальників, та/або пропозиції переможця відбору, крім випадку зменшення ціни договору без зміни обсягу.

Крім того, заключивши договір на товар, що не відповідає заявленому у ЗЦП – відповідальність за це несе вже Замовник. Тож, ні в якому разі не йдіть на усні домовленості за таким Постачальником.

Більш детально рекомендуємо ознайомитись із роз’ясненням Міністерства економіки України за посиланням.

Що робити, якщо договір вже заключено, а Постачальник повідомляє про відсутність товару/заміну товару або не попередивши постачає інший товар

З таким Постачальником необхідно розірвати договір.  В пункті 66 Постанови 822 зазначено:
Договір між замовником та переможцем відбору укладається відповідно до вимог законодавства.

А примірні положення шаблонів договорів, які ми запровадили в Прозорро Маркеті у грудні 2023 – розроблені якраз відповідно до таких вимог. Тож згідно договору, Замовник має право в односторонньому порядку розірвати Договір у випадку, якщо Постачальник не виконує свої зобов’язання за Договором.

Примірні положення шаблонів договорів у статті “Шаблони договорів”.

Чи можна заблокувати такого Постачальника на майбутнє?

Ні, Замовник не має такої технічної можливості, та це не передбачено Постановою. Проте, випадки в яких можна поскаржитись у Prozorro Market передбачені у пунктах 49-52 Постанови 822. Йдеться про можливі порушення з боку Постачальника. Ви можете подати скаргу якщо:

  • постачальник відмовляється від підписання договору згідно з умовами договору, що були вказані в ЗЦП;

Це відбувається через особистий кабінет користувача або на сторінці закупівлі (в залежності від майданчика, на якому Ви працюєте) і рішення тут приймає адміністратор каталогу. 

Відповідно до пункту 52 Постанови 822 якщо у постачальника є три випадків порушення протягом одного календарного місяця або п’яти випадків порушень протягом трьох календарних місяців можливість подавати таким постачальником пропозиції на запити замовників блокується адміністратором в електронному каталозі на 90 календарних днів з дня оприлюднення адміністратором рішення на веб-порталі Уповноваженого органу.

Після закінчення цього строку: можливість подавати постачальником пропозиції на запити замовників поновлюється автоматично.

Детально про те, як подати скаргу на Постачальника читайте у статті ” Чи можна подати скаргу у запиті ціни пропозицій?“.

Ми вже плідно працюємо над удосконаленням та можливим внесенням змін до Постанови 822 у статті 65. Йдеться про розширення переліку підстав для відхилення ЗЦП.

 

Джерело: https://infobox.prozorro.org/articles/shcho-robiti-zamovniku-yakshcho-peremozhec-ne-vihodit-na-zv-yazok


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку