Що робити учаснику, якщо система визначила ціну його пропозиції як аномально низьку

13.10.2020 09:40
0
Поділитися на facebook
Поділитись
105542411_2767142433556272_8336762320230191212_o

   Питання щодо аномально низької ціни стали дуже популярними, і ми вирішили розібрати деякі питання. Сьогодні ми розповімо, як це відбувається та які можуть бути обгрунтування АНЦ. 

   Аномально низька ціна – ціна, менша на 40 або більше % від середньоарифметичного значення ціни тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону та/або менша на 30 або більше % від наступної ціни ТП за результатами аукціону.

  АНЦ визначається системою автоматично, після того, як на аукціон приходить більше 2 людей, та визначається найбільш економічно вигідна пропозиція для учасника. Пам’ятайте, що функціонал аномально низької ціни працює лише в конкурентних процедурах, тобто у спрощених закупівлях його нема.

   Як відбувається визначення АНЦ та строки подання обгрунтування?

   Після того, як система автоматично визначила АНЦ учасника, протягом одного дня він повинен обгрунтувати свою пропозицію у довільній формі щодо цін на зазначену закупівлю. 

   На сайті з’являється повідомлення про необхідність завантаження до зазначеного часу обгрунтування аномально низької ціни. Оскільки, система автоматично самостійно визначає, що ціна є аномально низькою, учасник не має чекати якихось дій замовника для того, щоб завантажити таке обгрунтування. А після підсвічування його пропозиції в системі, протягом визначеного строку завантажити інформацію-обгрунтування, чому ціна нижча, ніж визначені ціни інших учасників.

   Що учасник може зазначити в обгрунтуванні?

   Обгрунтування АНЦ може містити інформацію: 

  • про досягнення економії завдяки застосованому технологічному процесу, 
  • наявність сприятливих умов, за яких учасник може здійснити поставку товару або надати послуги (до цього ж відноситься спеціальна цінова пропозиція, тобто знижка учасника), 
  • отримання учасником державної допомоги згідно з законодавством. 

   Учасник, який має намір вийти на новий ринок може свідомо знизити свою ціну, в тому числі  із зменшенням свого прибутку. Це може бути проявом здорової конкуренції, коли учасник намагається зайняти своє місце на цьому ринку. Пропозиція має обов’язково відповідати вимогам тендерної документації. 

   Інколи причиною аномально низької ціни може бути такий збіг, коли неправильне визначення замовником очікуваної вартості предмету закупівлі призводить до того, що запускається механізм АНЦ, а конкурент користується з ситуації, ставлячи таку ж ціну, як очікувана вартість, – і в такому разі пропозиція учасника буде визначена аномально низькою. 

   У цьому випадку можна застосувати як обгрунтування —  зріз середньоринкових цін з покликаннями на джерела інформації.

   Зауважуємо, що обгрунтування АНЦ може бути різним, все залежить від Вашої пропозиції. 

   Дії замовника після визначення системою АНЦ

   Замовник розглядає пропозицію учасника після завершення строку на надання обгрунтування АНЦ і приймає рішення. 

  • Якщо ж учасник протягом одного дня не надав обгрунтування своїй АНЦ, то замовник відхиляє пропозицію. 
  • якщо учасник  завантажив обгрунтування АНЦ на другий робочий день — таку пропозицію замовник також має відхилити;
  • якщо учасник надав обгрунтування, яке є неналежним на погляд Замовника,  — він може скористатись своїм правом визначати належність такого обґрунтування і відхилити його тендерну пропозицію з аномально низькою ціною.

   Пам’ятайте, що, якщо було вчасно надано обгрунтування, то Замовник розглядає цю пропозицію в звичайному порядку. 

   Сподіваємось, Вам було корисно дізнатися про обгрунтування АНЦ та всі деталі, які можуть виникати при цій процедурі. 

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку