Що купує твоя школа

16.10.2020 13:21
0
Поділитися на facebook
Поділитись
iii

   Зібрати дитину до школи — щорічна проблема батьків. На це витрачають багато коштів, закуповуючи зошити, шкільну форму та інше начиння, без якого неможливе якісне навчання дитини.

   Цього року, крім звичних товарів, потрібно запастися також масками, рукавичками та іншими антиковідними засобами. Та як бути певним, що й ваша школа належно підготувалася до нового навчального року? Чи вистачить у ній дезінфекторів та паперових рушників? Чи, може, краще відразу батькам самим закупити все необхідне?

   Звісно, за рахунок внесків батьків можна швидко вирішити багато питань. 

   Щорічно батьки здають гроші в державні школи, в яких навчаються їх діти. За статистикою, більше 90% вносять кошти на потрешки школи. Але чи є виправданими ці потреби?

   За результатами опитувань сума внесків складає в середньому від 30 до 200 грн в маленьких містах, а у великих містах сума може сягати до 2000 грн. 

   Для когось це є великі гроші, але для того, щоб не сперечатись, всеодно здають гроші на потреби школи. 

   Але, варто пам’ятати, що школа фінансується державою за рахунок податків батьків. Тоді виникає питання: “ Чи є виправданими так звані “добровільні внески” на потреби школи?”

   Тепер Ви можете перевірити, чи справді Ваша школа закуповує ті товари, на які Ви здаєте кошти.

 Transparency International Ukraine i USAID_ВзаємоДія розробили спеціальний проект “Що купує твоя школа?”. Це спеціальна карта, на якій позначені всі школи та дитсадки обласних центрів України. 

  Що робити, коли Ваша школа вимагає від Вас кошти?

  • ніхто не має права вимагати гроші (якщо у Вас вимагають, Ви маєте право звернутись до спеціальних органів)
  • перевірити через онлайн мапу (можливо школа вже закупила той товар, на який Ви маєте здавати кошти)
  • надіслати запит до управління освіти (запитати, чи не надходив запит від школи на закупівлю товару)
  • переконатись, що на даний товар не виділялись державні кошти
  • запитати керівництва школи, чому вони не надсилали запит до управління освіти для закупівлі того чи іншого товару. Запропонувати директору надіслати запит

   Батьки також самі можуть подати інформаційний запит, якщо Вам цікаво, як відбувається така процедура, пишіть у коментарях, і ми напишемо статтю на цю тему.

  При написанні статті використані матеріали www.facebook.com/prozorro.gov.ua 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку