Рамкова угода відповідно до Постанови 1275

28.02.2024 11:35
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Без названия (2)

Відповідно до змін до Постанови №1275 в системі Прозорро розроблено відкриту рамкову угоду. Відкрита рамкова угода передбачає те, що строк кваліфікації до рамкової угоди може тривати протягом всього строку дії рамкової угоди, крім останніх 30 днів. У звʼязку з тим, що ця закупівля буде використовуватись замовниками, що будуть купувати для потреб оборони, особливістю цієї рамкової угоди є те, що частина інформації буде доступна лише замовнику та учасникам закупівлі.
Давайте розберемось в чому особливості цієї рамкової угоди.

Хто може проводити відкриту рамкову угоду

Відповідно до пункту 7 Постанови проводити її можуть тільки державне підприємство Міністерства оборони України “Агенція закупівель у сфері оборони” та Департамент забезпечення Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації як служби державного замовника. 

Як буде проходити відкрита рамкова угода

По-перше, це двоетапна процедура. На першому етапі буде проводитись відбір постачальників до рамкової угоди, а на другому буде проводитись сама закупівля серед постачальників, що включені до рамкової угоди. 

Другий етап може проводитись двома шляхами. Або у вигляді відкритих торгів з особливостями, якщо замовник провів відбір на загальну категорію товарів,  або у вигляді запиту пропозицій, якщо замовник провів відбір на конкретний товар/товари. А тепер подивимось більш детально на етапи закупівлі.

Відбір до відкритої рамкової угоди

Замовник при оголошенні закупівлі встановлює строк подання заявок на включення до рамкової угоди. Що це за строк? По суті Замовник цим строком визначає через скільки закупівля буде відмінена, якщо в неї не подано достатньої кількості заявок. При цьому, замовник також встановлює при оголошенні строк дії рамкової угоди, який не може бути меншим за 1 рік і більшим за 2 роки.
Постачальники можуть подавати заявки на участь в кваліфікаційному відборі протягом всього періоду дії рамкової угоди, але не пізніше ніж за 30 днів до завершення строку її дії.

Що також важливо:

  • заявки розкриваються одразу після подання;
  • для оголошення другого етапу має бути подано не менше 3 заявок;
  • замовник може почати розгляд пропозиції одразу після її розкриття;

А тепер розглянемо варіанти других етапів відкритої рамкової угоди

Замовник провів відбір на загальну категорію товарів

Якщо Замовник провів відбір, наприклад, на категорію товарів “Меблі”. В Умовах закупівлі визначив кваліфікаційні вимоги до Постачальників. При цьому не надавав точні характеристики і перелік товарів, що буде купувати на другому етапі. Тоді на другому етапі Замовник має надавати Тендерну документацію, де зазначить вимоги до товару, спосіб підтвердження відповідності товару технічним вимогам тощо. І другий етап такої закупівлі буде проходити як відкриті торги з особливостями. Тобто учасники зможуть оскаржити технічні вимоги до предмета закупівлі до АМКУ, зможуть звернутись до замовника за розʼясненнями тощо.

Загально така закупівля буде виглядати так, як на схемі нижче.


Замовник провів відбір на конкретний товар

Замовник також може вже на першому етапі зазначити технічні вимоги до товару та чітко вказати, що він буде закуповувати, тоді у відборі замовник виставляє вимоги не тільки щодо кваліфікації учасників, а й технічні вимоги до товару. Учасники відповідно у відборі подають кваліфікаційні та технічні документи. В такому разі другий етап закупівлі буде проводитись у вигляді запиту пропозицій, тобто учасники не будуть подавати документи, а будуть надавати тільки ціну своєї пропозиції, адже всі документи перевірені були у відборі. Така закупівля буде виглядати так, як на картинці нижче.


Яка інформація у відкритій рамковій угоді прихована

На першому етапі замовники кваліфікують до рамкової угоди і на цьому етапі користувачі системи можуть переглянути умови закупівлі та відбору учасників. Тобто можна буде побачити, що купується і за якими критеріями будуть кваліфікувати учасників. Також можна буде переглянути, хто подаватиме пропозиції та які рішення прийме замовник по пропозиції учасника. Проте документи учасника будуть недоступні загалу, адже там може бути чутлива інформація.

На другому ж етапі користувачі зможуть побачити Тендерну документацію замовника, очікувану вартість закупівлі та кількість і найменування товару, що закуповується та ціни, які запропонувати учасники закупівлі, а також ціну переможної пропозиції. Проте буде недоступна інформація про те, хто подав пропозиції та хто виграв в тендері.

Джерело:https://infobox.prozorro.org/articles/ramkova-ugoda-vidpovidno-do-postanovi-1275


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку