Питання – відповіді від Радника у січні 2024

31.01.2024 15:13
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Premium Vector _ Online courses and student concept_ woman using laptop for online learning_

Ми підібрали найпопулярніші питання закупівельників у січні та в матеріалі пропонуємо ознайомитися з відповідями. 

Питання 1

Вітаю! Підкажіть, будь ласка, коли набувають чинності крайні зміни до Особливостей від 05.01.2024?

Відповідь

Добрий день. В «Урядовому кур’єрі» № 15 (7675) від 20.01.2024 офіційно опубліковано постанову Уряду № 34 від 05.01.2024 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо організації медичних закупівель» (далі — Постанова № 34).

Постанова № 34 вносить зміни до постанов Кабінету Міністрів України щодо організації медичних закупівель, що додаються до Постанови. Детальніше — у статті «Порівняльна таблиця дев’ятнадцятих змін до Особливостей № 1178! Медичні закупівлі зазнають змін (upd)».

Постановою № 34, зокрема, передбачено, що вона набирає чинності з дня її опублікування (тобто з 20.01.2024 — дати публікації в «Урядовому кур’єрі»), крім підпункту 1 пункту 5 змін, затверджених цією постановою, який набирає чинності з 01.03.2024.

При цьому підпунктом 1 пункту 5 змін, затверджених цією постановою, вносяться зміни до додатка «Лікарські засоби» до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), тобто розділ «Лікарські засоби» викладено в новій редакції та наведені зміни до додатка «Лікарські засоби» до Особливостей набувають чинності 01.03.2024. Усі інші зміни, у тому числі зміни до розділу «Медичні вироби» додатка до Особливостей, набули чинності 20.01.2024.

Звертаємо увагу замовників, які здійснюють закупівлю медичних виробів та лікарських засобів, що зміни до розділу «Медичні вироби» додатка до Особливостей набули чинності 20.01.2024, а зміни до розділу «Лікарські засоби» додатка до Особливостей набудуть чинності 01.03.2024.

Якщо ви закуповуєте медичні вироби та лікарські засоби, вам у пригоді стане шпаргалка УО щодо здійснення закупівель лікарських засобів та медичних виробів за пунктом 11-1 Особливостей.

Питання 2.

Підкажіть, будь ласка, протокол про затвердження річного плану потрібно оприлюднювати в електронній системі закупівель чи ні? 

 

Відповідь

Вітаю! Відповідно до частини 10 статті 11 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) рішення уповноваженої особи оформлюються протоколом із зазначенням дати прийняття рішення, який підписується уповноваженою особою.

Отже, при формуванні річного плану та внесення до нього змін уповноважена особа обов’язково затверджує таке рішення та оформлює відповідний протокол із зазначенням дати прийняття рішення.

Відповідно до пункту 14 Особливостей закупівля здійснюється замовником на підставі наявної потреби або в разі планової потреби наступного року (планових потреб наступних періодів). Запланована закупівля, незалежно від її вартості, включається до річного плану закупівель замовника відповідно до статті 4 Закону.

Згідно з абзацом 2 частини 1 статті 4 Закону річний план та зміни до нього безоплатно оприлюднюються замовником в електронній системі закупівель протягом п’яти робочих днів з дня затвердження річного плану та змін до нього.

Як замовнику опублікувати в електронній системі закупівель річний план, читайте у статті «Затвердження та публікація річного плану на 2024 рік».

Водночас нормами Закону та Особливостей не передбачено оприлюднення в електронній системі закупівель рішення у вигляді протоколу уповноваженої особи щодо формування річного плану та внесення змін до нього. Отже, протокол про затвердження річного плану обов’язково оформлюється уповноваженою особою та зберігається, водночас оприлюднювати його не потрібно.

Джерело: https://infobox.prozorro.org/articles/pitannya-vidpovidi-vid-radnika-u-sichni-2024


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку