Придбання робіт і послуг за договорами цивільно-правового характеру. Випадок із практики Мінекономіки

26.07.2021 10:12
0
Поділитися на facebook
Поділитись

   Чи застосовуються вимоги Закону України «Про публічні закупівлі» до договорів цивільно-правового характеру з фізичними особами, які не є підприємцями?

    З одного боку, стаття 1 та стаття 41 Закону України «Про публічні закупівлі» визначають, що договір на закупівлю товарів, робіт або послуг є господарським договором, тобто частиною господарської діяльності. Відповідно до ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання заборонене і карається накладенням адміністративного стягнення.

   Отже, фізична особа, яка не зареєстрована як підприємець, не має права укладати договір про закупівлю. Також, згідно з порядком оподаткування цивільно-правових угод з фізичною особою (не підприємцем), ці угоди прирівнюються до трудових договорів, на які не поширюється чинність зазначеного вище Закону. 

   З іншого боку, пп. 37 п.1 ст. 1 Закону України «Про публічні закупівлі» визначає, що «учасник процедури закупівлі/спрощеної закупівлі — фізична особа, фізична особа  — підприємець чи юридична особа — резидент або нерезидент, зокрема об’єднання учасників, яка подала тендерну пропозицію/пропозицію або взяла участь у переговорах у разі застосування переговорної процедури закупівлі».

   Ось таке звернення щодо придбання робіт і послуг за договорами цивільно-правового характеру надійшло до Департаменту сфери публічних закупівель Мінекономіки.

   Що ж на такий запит відповідає Уповноважений орган?

  Відповідно до п. 25 ч. 1 ст. 1 Закону, публічна закупівля — це придбання замовником товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому цим Законом.

   А, згідно з п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону, договір про закупівлю — господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару. 

   Перелік випадків, на які не поширюється дія Закону для замовників визначений у п. 4 ч. 1 ст. 2 Закону, а для замовників, які провадять діяльність в окремих сферах господарювання, додатково визначений ч. 6 ст. 3 Закону. 

   Цей перелік випадків є вичерпним. В інших випадках замовник здійснює закупівлю одним із способів, керуючись вартісними межами, встановленими Законом. 

   Отже, якщо замовником, у розумінні Закону, передбачено придбання робіт і послуг за договорами цивільно-правового характеру, така закупівля здійснюється відповідно до вимог Закону в один із способів, керуючись відповідними вартісними межами, визначеними Законом.

    Питання застосування вартісних меж розглянуто у запиті № 688/2020.

 

   Джерело: https://infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку