Про тестування уповноважених осіб на практиці з перших вуст

08.11.2021 10:21
0
Поділитися на facebook
Поділитись
nn (18)

Інтерв’ю з Андрієм Баришполем, надане журналом «Радник в сфері державних закупівель»

Місяць тому, 12 жовтня, набрав чинності Порядок організації тестування уповноважених осіб, затверджений наказом Мінекономіки від 06.09.2021 № 376-21. А 1 листопада оприлюднили Перелік тестових питань для перевірки знань уповноважених осіб.

Як буде відбуватися це тестування на практиці, розповів Андрій Баришполь, менеджер проекту з цифрової трансформації ДП «ПРОЗОРРО». Публікуємо його інтерв’ю.

Радник з державних закупівель. Чи повинні відповідальні особи, які проводять закупівлі до 50 тис. грн шляхом укладання договору без використання електронної системи закупівель, проходити тестування для здійснення своїх повноважень? На таку особу має бути оформлено кваліфікований електронний підпис?

Андрій Баришполь. Згідно з пунктом 1 статті 11 Закону України «Про публічні закупівлі», відповідальною за організацію та проведення процедури закупівлі / спрощеної закупівлі є уповноважена особа. УО може бути відповідальною за організацію та проведення закупівель, що здійснюються згідно з ч.3 ст. 3 Закону. Але Законом не визначено обов’язку уповноважених осіб бути відповідальними за такі закупівлі, а тому в цьому випадку тестування не є обов’язковим. 

Радник з державних закупівель. У проекті Порядку тестування УО було передбачено, що уповноважена особа має накладати КЕП. У затвердженому Порядку йдеться про електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги». Тобто уповноважена особа може накладати під час тестування як кваліфікований, так і удосконалений підпис?

Андрій Баришполь. У системі тестування відсутні обмеження щодо типу електронного підпису та його сертифікації. Може бути використаний електронний підпис одного з акредитованих центрів сертифікації електронних ключів. Отже, УО може накладати під час тестування як кваліфікований, так і удосконалений підпис. Проте, рекомендуємо замовникам використовувати КЕП на захищеному носієві. Вхід до тестування буде доступний після зчитування особистого ключа.

Радник з державних закупівель. Чи має електронний підпис бути оформлений на представника замовника (містити посаду та назву організації / установи / підприємства замовника), чи достатньо електронного підпису фізичної особи?

Андрій Баришполь. Під час тестування можуть бути використані обидва варіанти електронних підписів, про які ви питаєте. Персональні дані користувача будуть зчитуватись з ключа, а саме з «Реєстраційного номера облікової картки платника податків» (РНОКПП), що обов’язково міститься в електронному цифровому підписі. Саме до нього і будуть прив’язуватись результати тестування. Цей ідентифікатор збігається в особистому або службовому підписах.

Радник з державних закупівель. Якщо УО змінить роботу, то і  її електронний підпис буде змінено (зазначено нову посаду та назву організації / установи / підприємства). Як електронна система закупівель буде розпізнавати, чи саме ця уповноважена особа проходила тестування?

Андрій Баришполь. Результати тестування прив’язуються до РНОКПП особи, що склала тестування. При зміні роботодавця та отриманні нового службового електронного підпису дані щодо результатів тестування будуть відповідати результатам фізичної особи, яка отримала такий новий електронний підпис. Повторно тестування не потрібно буде проходити.

Радник з державних закупівель. Результати тестування УО зберігаються в електронному вигляді адміністратором електронної системи закупівель. Чи буде доступною для широкого кола інформація щодо кількості набраних балів уповноваженої особи, що склала тестування?

Андрій Баришполь. Результати тестування будуть зберігатися у закритому вигляді. Але за ідентифікатором уповноваженої особи керівник підрозділу закупівель, керівник підприємства чи потенційний роботодавець зможе отримати результати щодо визначених УО.  Для перевірки результатів у модулі тестування можна буде вибрати «Сторінку перевірки результатів», ввести код РНОКПП і отримати результати про статус успішності проходження тестування. 

 Інформація щодо кількості набраних балів уповноваженої особи, що склала тестування, не буде доступною широкому колу. Тільки факт успішності  / неуспішності та дата проходження успішного тестування.

Радник з державних закупівель. Чи може будь-яка інша особа, яка має бажання скласти тестування, пройти його? Наприклад, фізична особа тільки планує стати уповноваженою та хоче перевірити свої знання?

Андрій Баришполь. Хоча Порядок тестування УО передбачає перевірку базового рівня знань у сфері публічних закупівель саме уповноважених осіб, технічно обмежень немає. Кожен, хто має особистий електронний підпис, може проходити тестування.

До речі, факт успішного проходження тестування потенційна УО зможе використовувати як конкурентну перевагу у процесі вибору роботодавця. Адже вона відразу готова стати до виконання обов’язків. Коли фізична особа стане уповноваженою та отримає електронний підпис, санкціонований роботодавцем, результати будуть прив’язані до РНОКПП, який міститься в електронному підписі як фізичної, так і найманої особи.

Радник з державних закупівель. Як на практиці буде відбуватися проходження тестування уповноважених осіб? 

Андрій Баришполь. Уповноважена особа діє відповідно до Порядку тестування УО, а саме:

  1.     Переходить до модуля тестування на сайті Уповноваженого органу з питань закупівель prozorro.gov.ua;
  2.     Застосовує електронний підпис для ідентифікації;
  3.     Погоджується із порядком тестування та дає згоду на обробку персональних даних; Отримує можливість дати відповідь на питання, що будуть запропоновані системою.

На тестування відведено 60 хвилин. Потрібно надати правильну відповідь щонайменше на 30 питань із 50, запропонованих системою із загального переліку.

  1.     Зупинити тестування можна в будь-який момент, або ж воно закінчиться після вичерпання відведеного часу.
  2.     Для отримання результатів особа, що проходить тестування, або уповноважена особа зобов’язана застосувати електронний підпис.
  3.     Якщо результати достатні й тестування пройдено успішно, можна завантажити сертифікат. Його можна буде використовувати на згадку про такий досвід та прикладати до інших сертифікатів, що свідчать про досвід спеціаліста. До речі, перевірка успішності тестування буде здійснюватись майданчиками самостійно при роботі уповноважених осіб у кабінетах на майданчиках, шляхом взаємодії з Центральною компонентою системи та захищеним довідником результатів, при застосуванні електронного підпису на майданчиках. 
  4.     Якщо результати тестування недостатні для його проходження, для підготовки до наступної спроби уповноваженій особі буде надано 72 години на роботу над помилками. Відповідно до Порядку не потрібно й неможливо буде здійснити повторне тестування в разі успішного проходження.

 

Радник з державних закупівель. Чи потрібно проходити тестування уповноваженим замовником особам, які відповідають за закупівлі, необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, оскільки поняття «уповноважена особа» та «уповноважена замовником особа» різні?

Андрій Баришполь. У разі проведення коронавірусних закупівель без використання електронної системи особам, уповноваженим замовником, тестування проходити не обов’язково. Проте слід звернути увагу, що така особа не зможе здійснювати спрощені закупівлі або процедури закупівель.



Джерело 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку