Про недостовірну інформацію

30.07.2021 11:30
0
Поділитися на facebook
Поділитись

   Сфера публічних закупівель є досить складною. Працювати у цій сфері нелегко і замовникам, і учасникам. 

   Потрібно враховувати велику кількість деталей та нюансів як одним, так і іншим. Вам відомо, що незначна описка в тексті або відсутність якогось папірця може когштувати участі в торгах для бізнесу та економії для держави.

   Навіть, якщо переможець подав ідеальну тендерну пропозицію, ДАСУ може виявити порушення.

   У Законі міститься норма, яка дозволяє замовнику звернутися за підтвердженням інформації, наданої учасником, до органів державної влади, підприємств, установ, організацій, відповідно до їх компетенції.

   Виявляється, що ДАСУ також користується такою можливістю.

   З матеріалів моніторингу закупівлі UA-2019-06-25-001841-c: 

   1. Переможцем торгів ТОВ «А» для документального підтвердження наявності працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід та які будуть залучені до виконання умов договору в складі тендерної пропозиції надано Довідку від 10.07.2019 №10-07/19 (файл: 3.Працівники.pdf), де зазначено про наявність в учасника торгів 7-ми працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід, для виконання робіт за предметом закупівлі.

 

     Проте, відповідно до інформації Головного управління пенсійного фонду України в Запорізькій області від 21.05.2021 №0800-0704-6/35150, станом на дату подання тендерної пропозиції, за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, кількість застрахованих осіб ТОВ «А» складала 5 осіб, при цьому із переліку застрахованих осіб зазначених у Довідки від 10.07.2019 №10-07/19, були дійсно застраховані лише 2 працівники.

 

   2. Крім того, умовами Додатку 2 до ТД передбачено наявність в учасників торгів документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору за предметом закупівлі.

   На виконання вказаної вимоги ТД ТОВ «А» в складі тендерної пропозиції надано Довідку від 10.07.2019 №10-07/19 (файл: 4. Аналогічні договори.pdf), де вказано про наявність досвіду виконання аналогічного договору за предметом закупівлі, а саме надана інформація про досвід виконання договору укладеного з ТОВ «БК «Логіка» щодо капітального ремонту, з вересня 2018 року по листопад 2018 року, несучих будівельних конструкцій балконів багатоповерхового будинку за адресою: вул. Бородинська, 1 в м. Запоріжжя загальною вартістю 490 665,72 грн (з ПДВ).

   

   Проте, згідно з інформацією Головного управління ДПС у Запорізькій області від 25.05.2021 №13077/5/8-01-18-03-05 та даних Єдиного реєстру податкових накладних, відсутня реєстрація виписаних/отриманих податкових накладних між ТОВ «А» та ТОВ «Б» за 2018 рік (в тому числі за вересень – листопад 2018 року) та по травень 2021 року включно.

 

   3. Враховуючи зазначене, учасником торгів ТОВ «А» в складі тендерної пропозиції надано недостовірну інформацію.

 

   Цікаво, як вдалося органу контролю отримати відповіді на запити до органів пенсійного страхування та фіскальної служби ще до початку моніторингу? І чому було прийнято рішення направити такі запити?

   Взагалі, Закон допускає залучення спроможності інших суб’єктів господарювання як субпідрядників/співвиконавців для підтвердження відповідності кваліфікаційному критерію. Якщо обсяг залучення не перевищує 20% вартості договору, учасник має право не подавати інформацію про таких субпідрядників. 

   Зауважимо, що відсутність інформації про реєстрацію податкових накладних у відповідному реєстрі засвідчує, що контрагентом не зареєстровано документи для обліку податкового зобов’язання. 

   Але, чи можна цей факт вважати підтвердженням відсутності досвіду виконання аналогічного за предметом закупівлі договору – питання спірне.

 

  Джерело: https://www.prozorlyvi.com


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку