Про надання документів стосовно предмета закупівлі після закінчення строку подання тендерних пропозицій

07.07.2021 15:04
0
Поділитися на facebook
Поділитись
office-cooler-meeting-flat-vector-illustration_74855-5904

   Досить часто після оприлюднення рішення про визначення переможця замовники вимагають від учасників надати деякі інші документи. Якщо ж такі документи не надаються, або їх зміст не влаштовує замовника, тендерні пропозиції відхиляються. При цьому замовники в протоколах зазначають підставу для відхилення передбачену саме для учасника, а не переможця. Наприклад, невідповідність умовам технічної специфікації та іншим вимогам до предмета закупівлі.

 

   Пропонуємо вам ознайомитися з рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду від 05.05.2021 у справі #560/7225/20.

   З матеріалів:

   1) Тендерна документація може містити іншу інформацію, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством, та яку замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації (частина 3 статті 22 Закону).

   Водночас,  частина 4 статті 22 Закону передбачає заборону включення до тендерної документації вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, а також вимог щодо документального підтвердження інформації про відповідність вимогам тендерної документації, якщо така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України “Про доступ до публічної інформації” та/або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним.

   Замовникам забороняється вимагати від учасників подання у паперовому вигляді інформації, поданої ними під час проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі. Відповідно до статті 25 Закону, тендерна пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель. Документ з тендерною пропозицією подається в електронному вигляді шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформація від учасника про його відповідність кваліфікаційним критеріям, вимогам, визначеним у статті 17 цього Закону і в тендерній документації, та завантаження необхідних документів, що вимагаються замовником у тендерній документації.  

   Отже, інша інформація, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством та яку замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації повинна відповідати таким критеріям:

  • її наявність повинна бути передбачена законодавством;
  • її надання не повинне обмежувати конкуренцію та призводити до дискримінації учасників.

 

   2) Тендерний комітет позивача затвердив тендерну документацію, де у пункті “інші документи” зазначив, що переможець надає замовнику договірну ціну на суму останнього (переможного) раунду і всі розрахунки, що засвідчують її достовірність в паперовому вигляді, які мають бути підписані та скріплені печаткою.

   3) За визначенням пункту 18 статті 1 Закону переможець процедури закупівлі – це учасник, тендерна пропозиція якого відповідає всім критеріям та умовам, що визначені у тендерній документації, і визнана найбільш економічно вигідною, та якому замовник повідомив про намір укласти договір про закупівлю.

   Отже, вимога щодо надання в паперовому вигляді договірної ціни та розрахунків до неї адресована переможцю торгів і стосується ціни предмету закупівлі, визнаної електронною системою закупівель за результатами аукціону найкращою. Передбачені у пункті “інші документи” вимоги щодо надання переможцем договірної ціни на суму останнього раунду і всіх розрахунків, що засвідчують її достовірність в паперовому вигляді, не стосуються  інших учасників, тендерні пропозиції яких відхилені. 

   Враховуючи викладене, надання переможцем торгів  зазначеної інформації в паперовому вигляді не обмежує конкуренцію та не призводить до дискримінації учасників, оскільки стосується правовідносин щодо укладання договору закупівлі, які виникають після завершення процедури.

   3) Законом не передбачене надання в електронному вигляді через електронну систему закупівель після закінчення терміну подання тендерних пропозицій будь – якої інформації, яка стосується предмету закупівлі, у тому числі розрахунків, які обґрунтовують ціну, запропоновану учасником закупівлі під час процедури.

   4) Згідно з пунктом 6.2.4 ДСТУ БД. 1.1 -1:2013, ціна пропозиції переможця торгів є договірною на об`єкт виконання робіт та погоджується із замовником. При погодженні договірної ціни замовник, розглядаючи її складові, перевіряє ціни на матеріально-технічні ресурси, які повинні прийматися за відповідними обґрунтованими (як правило, найменшими при всіх рівних характеристиках) цінами на відповідні ресурси. 

   Після погодження договірної ціни укладається договір підряду на виконання робіт.  Отже, договірна ціна підтверджує запропоновану учасником  процедури закупівлі ціну та є невід`ємною частиною договору, який укладається з переможцем закупівлі.

   5) Статтею 30 Закону, яка регулює порядок проведення електронного аукціону, не передбачене надання учасником одночасно з пониженням ціни предмета закупівлі в електронній формі розрахунків та інших документів, які підтверджують її складові, необхідні для  перевірки замовником під час укладання договору про закупівлю.  

   6) Оскільки договір про закупівлю укладається в письмовій формі, то, відповідно, і договірна ціна та розрахунки, які її обґрунтовують, як невід’ємна частина договору, також повинні надаватись переможцем закупівлі в паперовій формі. Відтак,  умова  замовника щодо надання переможцем торгів договірної ціни та розрахунків, які її підтверджують у письмовій формі,  не суперечить  статті 22 Закону “Про публічні закупівлі” та  не порушує приписи ч. 8 статті  12  Закону.

   Судом встановлено, що на стадії подання тендерних пропозицій  позивач не вимагав від учасників надання будь-яких документів у  паперовому вигляді, тоді як документи, що подані після кінцевого строку подання пропозицій, не можуть вважатись документами тендерної пропозиції учасника. Зважаючи на це,  застосування відповідачем під час моніторингу закупівлі ч. 8 статті  12  Закону № 922 для оцінки тендерної документації позивача є  безпідставним.

   7) Суд звертає увагу на те, що під час моніторингу вказаної процедури закупівлі відповідачем не було встановлено будь-яких порушень, які спричинили конкретні негативні наслідки для бюджету. Висновок не містить відомостей стосовно неефективного, незаконного, нецільового використання бюджетних коштів, не встановлені обставини, що свідчать про зловживання учасників торгів та порушення інтересів сторін правочину.  Встановлені відповідачем обставини не пов’язані із порушенням Замовником принципів забезпечення ефективних та  прозорих  закупівель, засад  конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, заходів запобігання проявам корупції у цій сфері або недобросовісної конкуренції.

 

   Суд спростував доводи ДАСУ про неправомірність вимоги надання переможцем документи у паперовій формі. Але, разом з тим, суд підтвердив, що замовник має право оцінювати відповідність учасника технічній специфікації лише на основі документів, поданих до настання моменту кінцевого терміну подання тендерних пропозицій. Суд акцентував увагу, що договірна ціна – це істотна умова договору про закупівлю, а отже подання такого документу після торгів є однією з передумов його укладення, а не оцінки відповідності пропозицій учасників, а отже не суперечить законодавству.

   Це, у свою чергу, означає, що законність відхилення переможця за ненадання, скажімо, кошторисної документації або невідповідність такої документації вимогам замовника, під час судових розглядів або АМКУ, якщо такі виникнуть, ставитиметься під великий сумнів.

 

  Джерело: https://www.prozorlyvi.com


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку