Практика АМКУ щодо довідок з обслуговуючих банків

19.05.2021 11:30
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (17)

   У Тендерній документації Замовники іноді вимагають у Учасників надати довідку з обслуговуючого банку про відсутність заборгованості за кредитами/та позиками.

   Сьогодні ми обговоримо деякі питання, які виникають при оскарженні до Постійно діючої адміністративної колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель рішень Замовників про відхилення тендерних пропозицій Учасників та/або про визначення переможців через неподання вказаної довідки.

   Замовники, вимагаючи вищевказані довідки, часто не вказують у Тендерній документації, який саме банк вважається обслуговуючим, тому і виникають подібні питання.

   Давайте з’ясуємо, яких висновків приходить Орган оскарження за результатами розгляду відповідних скарг.

   Чи потрібна довідка про відсутність заборгованості з банку, який надав банківську гарантію?

   Позиція Скаржника полягає у тому , що  учасник надав електронну банківську гарантію, однак не надав довідки про наявність або відсутність заборгованості саме перед банком, який і надав електронну банківську гарантію. 

   Позиції Замовника полягає у тому, що п. 11 додатку 6 Документації вимагається довідка, видана не раніше місячної давнини по відношенню до дати розкриття тендерних пропозицій, видана банківською установою, у якій обслуговується учасник, про наявність або відсутність заборгованості. 

   Суть мотивувальної частини рішення Органу оскарження була наступна: “документація не містить окремих вимог щодо необхідності надання довідок саме з усіх обслуговуючих банків”.

   Чи потрібні довідки з усіх банків, рахунки в яких фігурували в документах тендерної пропозиції?

   Скаржника вважає, що у складі тендерної пропозиції Учасника надані довідки з певного банку, а у складі тендерної пропозиції цього Учасника надано діючі договори, в яких зазначено рахунок в іншому банку.  Довідка з зазначеного банку у складі тендерної пропозиції Учасника відсутня.

  Рішення Органу оскарження – Замовник не довів та документально не підтвердив, що вказаний інший банк є обслуговуючим банком Учасника на момент подання Пропозиції. 

  Отже, пропозиція Скаржника була неправомірно відхилена Замовником.

   Чи є доказом в АМКУ інформація, що надавалась Учасником в іншому тендері?

  Суть позиції Скаржника полягає у наступному: з відкритих джерел, а саме – в системі Прозорро, у відкритому доступі є документи, підтверджуючі, що у Учасника є рахунки і в інших обслуговуючих банках. Скаржник додає, що Учасником не надано довідку про відкриття розрахункового рахунку та довідку про відсутність простроченої заборгованості за кредитами у іншому банку.

   Мотивувальна частина рішення Органу оскарження полягає у наступному:

   У складі Пропозиції Переможця міститься  pdf-файл “Документи пропозиції”, де передбачені наступні документи, зокрема: 

– довідка видана банком про відкриття поточного рахунку; 

– довідка видана банком про відсутність простроченої заборгованості за кредитами. 

   Скаржник не довів, що інший банк є обслуговуючим банком Учасника.

   Отже, враховуючи викладене, підстави для задоволення Скарги в цій частині відсутні.

   Чи варто звертати увагу на форму довідки?

   Досить часто виникають питання стосовно змісту довідок з обслуговуючих банків.

   Нюанс в тому, що у банків є встановлена форма стосовно змісту надання довідок, яка іноді не співпадає з вимогами тендерних документацій буквально.

   Наведемо ще один кейс. Позиці Замовника полягає у наступному: у разі надання інформації про відсутність в Учасника простроченої заборгованості за кредитами не виключає наявності в нього заборгованості за договорами позики, а тому ненадання в повному обсязі запитуваної інформації свідчить про невідповідність Скаржика умовам Документації.

   Орган оскарження прийняв наступне рішення. 

   У складі Пропозиції Скаржника міститься довідка видана банком, у якій зазначено: “Банк повідомляє, що станом на конкретну дату у Учасника немає заборгованості за кредитами”. 

   Замовник не довів та документально не підтвердив, що вказана інформація у вищезазначених довідках не свідчить про відсутність простроченої заборгованості, у тому числі, за позиками.

 

    Хочемо наголосити, що при підготовці тендерних пропозицій Учасникам варто враховувати вищенаведену практику Органу оскарження у разі, якщо Тендерні документації містять вимоги щодо надання довідки з обслуговуючого банку про відсутність заборгованості за кредитами та позиками. 

   Денис Левченко

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку