Позитивні зміни в коронавірусних закупівлях. Повертаються роботи!

11.11.2021 11:04
0
Поділитися на facebook
Поділитись
nn (10)

Президент України Володимир Зеленський 05.11.2021  підписав Закон щодо збільшення видатків на закупівлю, проектування та встановлення кисневих станцій.

Цим Законом збільшено на 800 млн грн обсяг бюджетних призначень Міністерства охорони здоров’я України за загальним фондом державного бюджету, передбачивши видатки розвитку за двома новими бюджетними програмами:

«Централізовані закупівлі кисневих станцій для опорних закладів охорони здоров’я» у обсязі 650 млн грн;

«Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю опорними закладами здоров’я послуг щодо проектування та встановлення кисневих станцій» у обсязі 150 млн грн.

А восьмого листопада у Верховній Раді України зареєстровано  законопроект 6293 «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Які ж чергові зміни передбачає новий законопроект?

Абзац четвертий пункту 3-1 Прикінцевих положень планується викласти у наступній редакції:

«Установити, що на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», закупівля товарів (крім лікарських засобів, вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичних виробів для вакцинації від COVID-19, медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, систем постачання медичних газів), робіт та послуг, пов’язаних з проектуванням та встановленням систем постачання медичних газів (у тому числі кисневих станцій, кріогенних ємностей, мереж централізованого киснепостачання та їх складових), а також інших послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), здійснюється в порядку, встановленому цим Законом для спрощених закупівель».

Це означає, по-перше, що до закупівель, які проводяться із застосуванням спрощеної процедури без обмеження очікуваної вартості (оскільки предмет закупівлі необхідний для боротьби з COVID-19), повертаються роботи.

Не будь-які, а лише ті, що пов’язані із проектуванням та встановленням систем постачання медичних газів. Тобто проектування, реконструкцію системи киснепостачання, роботи з монтажу такої системи замовник зможе закупити за спрощеною процедурою незалежно від очікуваної вартості, що дасть змогу істотно скоротити час від оголошення закупівлі до укладення договору.

По-друге, системи постачання медичних газів, як і раніше, будуть закуповуватися за прямим договором, без використання електронної системи закупівель. Але ми отримаємо додаткове роз’яснення, що відноситься до системи постачання медичних газів і можливо закупити за прямим договором – це кисневі станції, кріогенні ємності, мережі киснепостачання та, що важливо, їх складові. 

І по-третє – текст законопроекту чітко передбачає можливість придбавати за спрощеною процедурою закупівлі послуги, необхідні для боротьби із пандемією COVID-19. Така можливість у замовників є і зараз, але в новому законопроекті це окремо додатково підкреслюється – «а також інших послуг, необхідних для виконання заходів, …». До таких послуг можна віднести санітарну обробку приміщень, поводження з медичними відходами, ремонт та технічне обслуговування медичного обладнання, поточний ремонт приміщень тощо; замовник сам має вирішити, що саме необхідно йому у боротьбі з пандемією і бажано швидше.

Хочеться подякувати авторам законопроекту, що оперативно подбали про внесення таких необхідних змін, а всім нам побажати, щоб законопроект якнайшвидше вступив у дію.

Адже закупівля кисневих станцій сама по собі, без попереднього виконання робіт з проектування та монтажу не вирішить проблему із забезпеченням медичних закладів киснем!

 

Автор статті – Тетяна Руденко

Джерело 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку