Поради Замовникам щодо ефективного виконання договору

07.09.2020 13:13
0
Поділитися на facebook
Поділитись
end-quarantine_23-2148556384

    Сьогодні ми хочемо вам розповісти про одну з найактуальніших тем, про яку всі говорять. Як же замовникам уникнути від підписання договору на постачання неякісного товару, робіт, послуг? Як забезпечити ефективне виконання договору, щоб ваші очікування виправдались? Ми вам дамо декілька порад, які допоможуть Вам підписувати тільки ефективні договору:

  • Перша порада – це планування. Воно відіграє велику роль, адже потрібно правильно розрахувати терміни проведення згідно із Законом, про час проведення робіт, послуг та постачання товару. 
  • Друга порада – якість. Ви повинні якісно прописувати усі технічні вимоги, які прописані у договорі. Не прописуючи такі конкретні й вичерпні вимоги до предмета закупівлі, ви ризикуєте отримати зовсім не те, що плануєте. Так будівництво неможливо купувати без проєкту, який пройшов експертизу.
  • Третя порада – не можна вимагати зразок товару. Закон встановлює, що вся інформація про закупівлі надходить в електронному вигляді через електронну форму. 
  • Четверта порада(ключова) – договір. Сильний договір застереже вас від усіх можливих ризиків, які можуть виникнути під час процедури закупівлі.  Якість товару, строки, відповідальність; чіткі умови, за яких умов вносяться зміни до договору — усе це потрібно детально вказувати в угоді. Коли учасник побачить цей проєкт договору, то одразу зрозуміє, чи готовий він під таким підписатися. 
  •  Обов’язково зазначити у договорі графік виконання робіт чи послуг та передбачайте контроль якості товарів і послуг. Останнє дуже важливе, наприклад, у закупівлях дитячого харчування. Тут потрібно передбачити не лише регулярний контроль якості, а і позаплановий — наприклад, за наявності скарг від школярів та батьків, та описати підстави для такого контролю. Не просто зазначайте це у договорі, а забезпечте прозорий і чесний контроль якості.
  • У договорі потрібно зазначати штрафні санкції, як і за що будуть сплачувати.  Для того щоб застосувати штрафні санкції за невиконання умов договору, слід провести претензійно-позовну роботу. Тобто ви маєте документально зафіксувати порушення та звернутися до вашого постачальника з претензією відповідно до умов договору. У разі якщо ви не змогли врегулювати конфлікт, ви можете звернутися до суду за виконанням основного зобов’язання та стягненням збитків і штрафних санкцій.
  • У договорі можна прописувати оперативно-господарські санкції, які можна накладати на порушника згідно з Господарським кодексом. Замовник може їх застосувати, не звертаючись до суду і не направляючи претензій постачальнику. 
  • Пам’ятайте, що згідно нової редакції Закону “Про публічні закупівлі” ви можете відхилити учасника, який порушував свої зобовязання під час проведення закупівлі протягом останніх 3 років. 
  • Прописуйте порядок внесення змін до договору і порядок його розірвання. Обов’язково розписувати все детально, як ви будете реалізовувати зміну суттєвих умов, які саме документи ви будете вимагати. Це дозволить вам уникнути ситуації, коли постачальник й вимагатиме у вас внести зміни у договір без суттєвих на те підстав.
  • Забезпечте свою тендерну пропозицію, вимагаючи банківську гарантію. Саме це є найбільш поширеним варіантом забезпечення тендерної пропозиції. У такому випадку банк гарантує виконання зобов`язання певною грошовою сумою. Закон встановлює обмеження щодо суми забезпечення — не більше 5%. Забезпечення умов договору використовується без електронної системи закупівель і надається лише  переможцю тендеру. 
  • Забезпечення виконання договору повертається учаснику протягом 5 банківських днів з дня настання підстави для повернення. Чітко прописувати в договорі причини, через які ви не будете повертати забезпечення виконання договору.

    Ми сподіваємось, що наші поради допоможуть Вам уникнути від підписання неякісних договорів та ви зможете більш детально готуватися до подання тендерної документації. 

 

    При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку