Поради Замовникам під час захисту своїх прав та в Органі оскарження

16.11.2020 10:45
0
Поділитися на facebook
Поділитись
appointment-booking-with-smartphone-woman_23-2148561973

   Порушення 10 денного строку на оскарження одного з двох рішень замовника в одній процедурі закупівлі – відсутність підстав для встановлення порушень АМКУ в  частині пропуску строку для оскарження такого рішення.

   Найбільш поширеним оскарженням, яке надходить до АМКУ є рішення про відхилення своєї тендерної пропозиції і рішення Замовника про визначення переможця в одній скарзі.

   При такому оскарженні Замовнику потрібно звертати увагу на строк подання такої скарги, у частині того чи дотримався скаржник строку на оскарження рішення Замовника про відхилення тендерної пропозиції Учасника, який оскаржує. 

   Рідко бувають такі випадки, коли Замовники відхиляють тендерну пропозицію Учасника і приймають рішення про визначення переможця в одній процедурі закупівлі у різні дні.

   У такому випадку,  10 денний строк на оскарження кожного з наведених рішень починається і закінчується у різні дні. 

   Зверніть увагу, що скарга подається на два рішення  в одній процедурі закупівлі дуже часто одна.

   Часто бувають випадки, коли скаржник чекаючи на рішення Замовника про визначення переможця міг пропустити строк на оскарження рішення про відхилення своєї тендерної пропозиції. Тому, будьте уважними при поданні скарги та дотримуєтесь вищезазначених строків. 

   Отже, можемо зробити висновок, що скарга щодо відхилення Пропозиції Скаржника може подаватись не пізніше, ніж протягом десяти днів з дня, коли Скаржник дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав унаслідок рішення, дії чи бездіяльності Замовника.

   Відповідно до частини вісімнадцятої статті 18 Закону орган оскарження за результатами розгляду скарги орган оскарження має право прийняти рішення, зокрема, про встановлення або відсутність порушень процедури закупівлі. 

   Приклад рішення Органу оскарження:

   АКМУ дивиться на строки оскарження відповідних рішень, але Замовник повинен звертати увагу Органу оскарження на пропуск строку оскарження відповідного рішення Замовника, якщо такий пропуск був, щоб Орган оскарження не встановлював порушення у частині оскарження рішення про  відхилення тендерної пропозиції Учасника, особливо, якщо Замовник розуміє, що його рішення може не відповідати тій підставі для відхилення тендерної пропозиції, яка у ньому зазначені.

  Пояснення Замовника по суті скарги, що подані до Органу оскарження, які містять додаткові підстави для відхилення тендерної пропозиції Учасника-Скаржника, не будуть розглядатися Органом Оскарження.

   Деякі Замовники намагаються обґрунтувати в Органі оскарження підстави для відхилення тендерної пропозиції Учасника посиланням на додаткові підстави для відхилення тендерної пропозиції Учасника,  які НЕ БУЛИ зазначені у рішенні тендерного комітету/уповноваженої особи Замовника про відхилення, яке оскаржується.

   Отже, слід зазначити, що наведені вище Замовником у своїх поясненнях додаткові невідповідності Пропозиції Скаржника не були підставою для відхилення Пропозиції скаржника, у зв’язку з чим зазначене питання не може бути предметом розгляду органу оскарження за Скаргою.

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку