Поради Постачальникам щодо того, як обрати закупівлю

14.12.2020 10:51
0
Поділитися на facebook
Поділитись
making-order-coffee-shop_74855-5885

   Ми багато пишемо про те, як же правильно виконувати ті чи інші дії при участі в публічних закупівлях або ж даємо поради, як зробити їх ще ефективнішими. Але сьогодні ми поговоримо саме про те, як же обрати закупівлі Постачальнику, якщо він новачок у цій справі?

   Про всі деталі цієї процедури розповіла Олена Парфенюк, керівник департаменту держзакупівель торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua.

   Зазвичай, новачкам у будь-якій справі дається все складніше, аніж професіоналам. Так само із Постачальниками-новачками, яким важко прийняти правильне рішення стосовно вибору закупівлі для участі.

   Для того, щоб якісно та ефективно провести закупівлю потрібно розрізняти її види та принципи проведення. 

   Закупівлі із сумою до 50 тис. грн

   Пам’ятайте, що такі процедури закупівлі не регулюються Законом “Про публічні закупівлі”, а це означає, що Замовники мають можливість використовувати декілька способів для придбання товарів, робіт чи послуг. 

   Перший спосіб — укладення прямої угоди поза електронною системою, але на майданчику Prozorro потрібно буде опублікувати лише звіт про укладений договір. Це називається “Закупівля без використання електронної системи”. 

   Другий спосіб — оголосити допорогову закупівлю. Ця процедура є найпростішою, адже в середньому допорогові закупівлі тривають до 10 днів. 

   Третій спосіб — купити товар через електронний каталог Prozorro Market. Але зауважте, що для того, щоб потрапити до перевірених учасників каталогу, постачальникам необхідно пройти кваліфікацію. 

   Закупівлі із сумою від 50 тис. грн. до 200 тис. грн. для товарів та послуг (1,5 млн грн. для робіт)

  Такі закупівлі регулюються законом, тому замовники поза системою не можуть укладати угоду, а тільки проводити все через систему Prozorro

   Виняток! Коли товари, роботи чи послуги може поставити тільки певна компанія. У такому випадку Замовник укладає пряму угоду з постачальником, а в системі публікує звіт. Підстави для укладення прямого договору передбачені законом.

   Спрощена закупівля — новий вид процедури , який з’явився з новою редакцією Закону “Про публічні закупівлі”. Це є найпростіший вид закупівлі, адже зазвичай не вимагається великий перелік документів від учасників, а сама процедура триває не більше 10 днів. Постачальники можуть ставити запитання та вимоги, якщо не погоджуються з умовами, але оскаржити дії замовника в Антимонопольному комітеті України не можуть. 

   Закупівлі із сумою від 200 тис. грн. для товарів та послуг (1,5 млн грн. для робіт)

  Цей вид закупівлі повністю регулюються законом. Одним із найбільш використовуваних є – відкриті торги. 

   Особливістю цієї процедури є те, що Замовники зобов’язані складати тендерну документацію з вимогами до учасників та предмета закупівлі. 

   З часом тендерна документація перейде в електронний формат, що значно спростить роботу як Постачальників, так і Замовників.

   Якщо очікувана вартість перевищує 133 тис. євро для товарів та послуг та  5 150 тис. євро для робіт — такі закупівлі проходять з попередньою кваліфікацією учасників. Тобто Особливістю є те, що Замовники спочатку перевіряють документи Учасників, а тільки потім відбувається електронний аукціон. 

   Виняток! Замовники можуть проводити переговорні процедури. Але тільки у деяких ситуаціях, передбачених законом, наприклад, якщо двічі не відбулись відкриті торги. У разі такої ситуації Замовник проводить переговори з Учасником і самостійно обирає переможця.   

  Отже, ми розібрали, які є види закупівель та особливості проведення кожної з них. Тому не поспішайте з вибором закупівлі, а ознайомтесь з кожним видом детальніше, щоб обрати для себе найбільш вигідний варіант.

   Бажаємо тільки перемог! 

 

   При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку