Планування закупівель: що потрібно знати замовнику

16.08.2021 12:58
0
Поділитися на facebook
Поділитись
nn (19)

   Планування закупівель на наступний рік складається не тільки з формування річного плану. Щоб своєчасно отримати необхідні роботи, послуги чи товари, замовнику слід правильно організувати планування закупівель і грамотно налагодити взаємодію усіх осіб, що беруть участь у цьому процесі. Роз’яснюємо у статті, хто ініціює закупівлю, хто займається плануванням на підприємстві, як організувати роботу підрозділів та інші тонкощі планування закупівельної діяльності.

   Кожного року замовник складає бюджет своїх витрат на наступний рік, згідно з законодавчими нормами. Обов’язково формується річний план закупівель (далі — РПЗ). Він необхідний для проведення ефективних закупівельних процедур впродовж всього року. Вчасно плануючи витрати, ви отримуєте можливість:

  • правильно встановити очікувану вартість предметів закупівлі та не уникнути проведення процедури відкритих торгів чи застосування Закону № 922; 
  • своєчасно оголосити закупівельну процедуру та залучити до участі у торгах якнайбільше учасників; 
  • скоротити обсяг роботи та оптимізувати використання робочого часу для відповідальних осіб. 

 

    Порядок планування закупівель 

    Починаючи з 2021 року планування закупівель відбувається за новим законодавством, тобто згідно з новою редакцією Закону № 922.

    Головна відмінність для замовника полягає в тому, що для планування закупівель 2021 — 2022 необхідно додатково ураховувати спрощені закупівлі, а також закупівлі за звітом про договір про закупівлю, складеним без застосування ЕСЗ. 

   Таким чином, замовнику слід комплексно розглядати закупівлі ще у період планування. Завчасно продумати закупівельні стратегії, у тому числі на невеликі суми. Якщо не розв’язати ці питання заздалегідь, у майбутньому не уникнути хаосу в роботі. Зокрема можуть виникнути труднощі, пов’язані з:

  •  застосуванням Закону;
  •  адміністративним та людським ресурсом, зайвою витратою часу, якої можна запобігти.

 

    Планувати закупівлі необхідно тільки на підставі наявної потреби у закупівлі товарів/послуг/робіт. Пам’ятайте, що РПЗ повинен включати усі заплановані закупівельні процедури. 

   Перед плануванням закупівлі слід чітко визначити: 

  • що конкретно закуповується; 
  • який вид закупівлі планується застосувати;
  •  коли буде розпочато процес закупівлі. 

    Щоб не заплутатися та не зробити помилок, зважайте на головні вимоги до планування. 

 

   Інформація щодо планування закупівель: що врахувати 

   Для правильного планування закупівель недостатньо просто сформувати РПЗ. Ефективне планування неможливе без цілого комплексу дій, які слід виконувати заздалегідь. 

   Мінекономіки у листі «Щодо делегування здійснення закупівель» від 10.09.2020 № 3304-04/55366-06 наголошує, що важливими передумовами закупівель є: 

  • визначення потреби у конкретних товарах, послугах, роботах, встановлення очікуваної вартості закупівельної процедури; 
  • планування обсягів та джерел видатків;
  • підготовка до проведення процедури закупівлі; 
  • складання річного плану та внесення необхідних змін. 

 

   Корисні поради про організацію планування закупівель на наступний рік  читайте у наших колег на порталі Держзакупівлі.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку