Переговорна процедура після відміни двох торгів: 6 ключових правил.

16.08.2021 12:41
0
Поділитися на facebook
Поділитись
nn (7)

   Вам двічі не вдалося провести відкриті торги й плануєте закупити за переговорною процедурою? Будьте обережні, адже за неправомірне проведення «переговорки» — штраф від 25 500 грн. Як підтвердити документально та правильно провести переговорну після відміни двох торгів 2021 роз’яснюємо у статті.

   Переговорна процедура існує лише як виняток для замовника. Її можна застосувати тоді, коли існують підстави, передбачені частиною 2 статті 40 Закону № 922. Підтвердні документи залежать від того, яка саме підстава наявна у конкретному випадку. 

   За вибір процедури закупівлі відповідає тендерний комітет або уповноважена особа замовника. Вони можуть використати переговорну процедуру закупівлі тільки у виняткових випадках. У тому числі якщо тендер відмінили двічі з причини відсутності достатньої кількості учасників — усього чи окремих лотів. 

   Для того, щоб правомірно запровадити переговорну процедуру закупівлі за цією підставою, розглянемо її правила детально.

   Правило 1: змінювати предмет закупівлі заборонено 

   Визначати предмет закупівлі слід згідно з вимогами Закону № 922 та Порядку № 708, застосовуючи Єдиний закупівельний словник.

   Приміром замовник закуповує послуги з організації гарячого харчування. Тендер на такі послуги скасували двічі. Після чого замовник збирається закупити за переговорною процедурою. 

 

   Правило 2: змінювати технічні та якісні характеристики предмета закупівлі – не можна, інші характеристики змінювати правомірно лише з обґрунтуванням 

   Змінювати технічні та якісні характеристики предмета закупівлі не можна в жодному разі, як у другому тендері, так і в переговорній закупівельній процедурі. 

   При цьому Закон № 922 не зазначає ніяких обмежень щодо зміни очікуваної вартості та кількісних характеристик предмета закупівлі у цьому випадку.

   Попри це, слід пам’ятати про:

  • Мету Закону № 922. Йдеться про забезпечення ефективної та прозорої закупівлі, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, боротьбу з проявами корупції тощо. 
  • Принципи закупівель. Мова про максимальну економію та ефективність, неприпустимість корупції та зловживання.

 

    Якщо у вас відсутня об’єктивна потреба у зміненні кількості предмета закупівлі та його очікуваної вартості у переговорній процедурі закупівлі, їх змінювати не варто.  

 

   Правило 3: вимоги до учасника повинні бути такими ж, як під час першого тендеру

   Якщо вимоги до учасника для переговорної процедури закупівлі будуть відрізнятися від передбачених у двох скасованих тендерах, вас чекають певні наслідки. 

   Орган оскарження може відмінити переговорну процедуру закупівлі. 

   Для правомірного проведення переговорної процедури закупівлі вимоги до учасників повинні залишатися незмінними. 

 

   Правило 4: обидва тендери повинні бути скасовані саме через відсутність достатньої кількості учасників, а не за іншою підставою 

   Проводити переговорну процедуру на підставі пункту 1 частини 2 статті 40 Закону № 922 можна лише тоді, коли процедура відкритих торгів не відбулася двічі, зокрема частково (за лотом), з причини відсутності достатньої кількості тендерних пропозицій, встановленої Законом № 922. 

   Зверніть увагу й не плутайте! Тендер скасовують через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій у тому разі, якщо для участі у відкритих торгах було подано менш ніж 2 пропозиції (абз. 2 п. 1 ч. 2 ст. 32 Закону № 922). 

   Якщо на торги прийде як мінімум 2 учасники й ви відхилите одного або ж обох, підстави для скасування тендеру вже будуть іншими: 

  • допущення до оцінки менш як двох тендерних пропозицій у процедурі відкритих торгів, якщо оголошення про проведення відкритих торгів оприлюднено згідно з частиною 3 статті 10 Закону № 922 (п. 2 ч. 2 ст. 32 Закону № 922);
  • відхилення всіх тендерних пропозицій за Законом № 922 (п. 3 ч. 2 ст. 32 Закону № 922). 

 

   Важливо! Якщо ви відмінили одну або обидві процедури закупівлі за вищезазначеними підставами, то вже не маєте права звернутися до переговорної процедури закупівлі. 

 

   П’яте і шосте правила переговорної процедури після відміни двох торгів читайте на сайті наших колег – портал Держзакупівлі.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку