Перебіг строку у закупівлях

20.02.2024 12:42
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Без названия (1)

Питання, відповідь на яке варто зрозуміти кожному, хто працює в сфері публічних закупівель

Норми Закону України «Про публічні закупівлі» встановлюють відповідні строки, однак не визначають чіткого моменту, з якого такі строки слід визначати. 

Помилка у визначенні строку для тих чи інших дій може зіпсувати ретельно підготовлену закупівлю.

Отже, оскільки Закон не визначає, як саме потрібно рахувати строки в закупівлях, то підлягають застосуванню положення загального законодавства, а саме Цивільного кодексу України. Відповідно до статті 252 ЦК України строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами.

Термін визначається календарною датою або вказівкою на подію, яка має неминуче настати.

Згідно з ч.1 статті 253 ЦК України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок.

Враховуючи наведене, перебіг строку в закупівлях починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок, та вважається першим днем для вчинення певної дії, яка має юридичне значення.
Аналогічна позиція викладена у роз’ясненні Міністерства економіки України у відповіді на запит №226/2016 (Консультації з питань публічних закупівель | Міністерство економіки України (me.gov.ua)).

Замовники мають обов’язково враховувати, строк в робочих днях чи календарних обраховується тією чи іншою нормою.

Якщо вказано – “дні”, без уточнення, то маються на увазі саме календарні дні.

Тому якщо кінцевий строк для певної дії (завантаження документів, надання відповіді на запит тощо) припадає на вихідний день, то він не переноситься на найближчий робочий день, що мають врахувати як замовники, так і учасники.

Якщо строк для вчинення певних дій обчислюється в робочих днях, то варто пам’ятати про внесення змін до трудового законодавства на період дії воєнного стану, якими відмінено окремі неробочі та святкові дні.

Що стосується визначення аномально низької ціни, то в учасника є 1 робочий день на надання обґрунтування запропонованої ціни.

Окремо – строк для усунення невідповідностей в тендерній пропозиції учасника, який обраховується годинами.

Учасник має завантажити до електронної системи закупівель відповідні документи протягом 24 годин від оприлюднення замовником відповідної вимоги. Може виникнути запитання: чи вправі замовник розмістити таку вимогу в системі в п’ятницю

Прямої законодавчої заборони на такі дії немає. Проте нагадаю, що відповідно до пункту 3 Особливостей замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону, проводять закупівлі з урахуванням цих особливостей та з дотриманням принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом.

І погодьтеся, що у випадку, коли виправлення потребує, наприклад, банківська гарантія або документ від третіх осіб, то розміщення вимоги про виправлення невідповідностей в п’ятницю не відповідає принципу недискримінації учасників.
Тому застосовуючи правило 24 годин, раджу це врахувати

 

Джерело: https://infobox.prozorro.org/articles/perebig-stroku-v-zakupivlyah


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку