Останні зміни до Закону про держзакупівлі суперечать асоціації з ЄС

10.08.2020 10:29
0
Поділитися на facebook
Поділитись
93412177_2707558746181308_9140577686001811456_o

   Законопроєкт №3739 про зміну правил державних закупівель продукції машинобудування, що має надає преференції продукції з локалізованим виробництвом, але не відповідає Угоді про асоціацію з ЄС, а також іншим зобов’язанням України та потребує змін.

    Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час поїздки до Брюсселя, де відповідав на питання для кореспондента “Європейської Правди”. Денис Шмигаль став першим із членів уряду який публічно визнав суперечність між законопроєктом і асоціацією. Зауважимо, що за даними ЄП, у непублічному спілкуванні уряд попереджав про це депутатів. 

    Прем’єр-міністр заявив, що нині законопроект не відповідає деяким параметрам угоди ЄС, тому разом з депутатами вони відкорегують закон так, щоб він не порушував жодних міжнародних угод.

   Денис Шмигаль каже, що повністю підтримує преференції для національних виробників, але досягти їх можна без порушення зобов’язань України.

   “Ми маємо підтримувати своїх виробників, але у той самий час я не прихильник порушення міжнародних угод. Закон прийнятий у першому читанні – доволі жорсткий о відношенню до наших міжнародних партнерів, хоча цікавий для нашої промисловості і економіки. Наше завдання – знайти золоту середину, підтримати власну промисловість, але не порушити наші міжнародні угоди, підписані з ЄС, із СОТ тощо”, – пояснив керівник уряду.

   Потрібно розуміти, що мова не йде про жорстку локалізацію – коли ставлять певні критерії. Це була б дискримінація – когось допускати, когось ні. 

   Але, можливо, мова йде про використання у держзакупівлях нецінових критеріїв у розмірі 30%, які даватимуть якусь фору чи преференції деяким видам товарів національного виробництва.  

      Денис Шмигаль говорить про те, що європейська сторона підніматиме це питання на зустрічах у Брюсселі. Але прем’єр-міністр запевняє кореспондента “Європейської Правди”, що на даний час європейські партнери сприймають все спокійно, адже повністю розуміють, що це тільки перше читання. 

 

   При написанні статті використані матеріали eurointegration.com.ua

 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку