Особливості закупівлі природного газу

24.07.2020 08:31
0
Поділитися на facebook
Поділитись
87149112_2660106607593189_8346566901601665024_o

   Всі закупівлі починаються з моніторингу ринку постачальників для визначення очікуваної вартості предмету закупівлі. Закупівля природного газу не є виключенням.

   Наразі існують велика кількість відкритих джерел інформації, основними та зрозумілими для замовників є портал публічних закупівель – https://prozorro.gov.ua/, модуль аналітики – https://bi.prozorro.org/ та https://clarity-project.info/. У зв’язку з динамічною зміною ціни природного газу, перевагою використання саме цих ресурсів є в розрахунок реальної середньої ціни газу за результатами останніх аукціонів.

   З метою розрахунку очікуваної вартості пропонуємо використовувати методику визначення очікуваної вартості, затвердженою наказом МЕРТ від 18.02.2020 № 275.

   Для формування вимог до закупівлі важливим є розуміння технічних, якісних та інших параметрів, а також документів, які обов’язково повинні мати  постачальники природного газу.

Які документи вимагати від Постачальників

   Насамперед це наступні документи:

  1. Ліцензія на постачання природного газу – основний документ, який дає право постачальнику здійснювати постачання природного газу або посилання на розміщення відповідної інформації на офіційному веб-сайті НКРЕКП.
  2. Договір на транспортування природного газу.
  3. Договір на зберігання (закачування, відбору) природного газу.
  4. Інформація, у довільній формі, про наявність точок контакту учасника
  5. Інформація та документи, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям відповідно до ст. 16. Замовник може встановити один або декілька кваліфікаційних критеріїв.
  6. Інформація та документи щодо відповідності учасника вимогам, визначеним у статті 17 Закону.
  7. Установчі документи (за потреби)
  8. Документи, що підтверджують повноваження посадової особи або представника учасника процедури закупівлі щодо підпису документів тендерної пропозиції.
  9. Загальна інформація про учасника та інша.

Що врахувати при закупівлі газу

 Що обов’язково повинен знати замовник – ціна  тендерної пропозиції повинна бути розрахована з урахуванням:

  • нерегульованої частини (ціна природного газу як товару);
  • регульованої частини (тариф на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу), який встановлюється постановою НКРЕКП.

   Що варто зазначити в тендерній документації, щоб мінімізувати можливі ризики (відмову від підписання договору або невиконання договору):

  • надання забезпечення тендерної пропозиції у розмірі, що не перевищує 3% очікуваної вартості закупівлі відповідно до ст. 25 та 26 Закону. Найчастіше вона надається у формі банківської гарантії;
  • надання забезпечення виконання договору, що не перевищує 5% вартості договору відповідно до ст. 27 Закону. У разі, якщо постачальник не виконає умови договору, банк перерахує замовнику зазначену в гарантії суму. 

Зміна ціни на природний газ

   Для проведення ефективної закупівлі природного газу – особливу увагу необхідно уділити розробці проекту договору, для врахування всіх можливих ризиків і перш за все – це зміна ціни.

   Ринок природного газу волатильний, а ціни на нього постійно змінюються. Це зумовлює необхідність переглядати ціну на газ, встановлену договором як в бік збільшення, так і в бік зменшення.

   Для цього необхідно передбачити чіткий механізм зміни ціни у проекті договору ще на стадії підготовки тендерної документації, а саме врахувати зміни істотних умов договору, зазначених у ст. 41 Закону України «Про публічні закупівлі».

   Замовники можуть скористатися формульним розрахунком зміни ціни, запропонованим МЕРТ у листі № 3304-04/54265 від 11.12.2018. 

   Скористатися ним можна за посиланнями:

   Калькулятор розраховує ціну на газ за формулою, яка враховує декілька джерел та об’єктивних показників.

   Як користуватися калькулятором?

  • перейти за посиланнями;
  • вказати дату підписання договору, або попередньої додаткової угоди;
  • внести ціну за тис. куб. м.;
  • зазначити дату, на яку заплановану зміну до договору.

На якій підставі укладати додаткові угоди до договору на закупівлю газу

   У зв’язку з тим, що тариф на транспортування (регульована складова вартості природного газу) змінюється впродовж року, обставини щодо внесення змін у разі зміни тарифу відбуватимуться відповідно до частини 7 пункту 5 статті 41.

   Застосування частини 2 пункту 5 статті 41 – збільшення  ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю можлива тільки у разі письмового підтвердження коливання ціни на природний газ на ринку. Підтвердження про коливання ціни надають компетентні органи, такі як: ТПП, ДЗІ, управління статистикою та інші.

   Звертаємо увагу, що довідка про  підтвердження коливання ціни природного газу повинна містити не діапазон цін, а саме коливання – це зміна ціни за певний період часу.

   Крім того, замовники з метою ефективного використання коштів повинні самостійно здійснювати  моніторинг цін і у разі її зменшення письмово звертатися до постачальника для погодження ціни в бік зменшення відповідно до частини 5, пункту 5, статті 41.

   Щоб уникнути великої кількості додаткових угод пропонуємо замовникам  розглянути можливість проводити закупівлю природного газу на відповідний період, як приклад на січень-квітень, травень-серпень, вересень-грудень, або на перше і друге півріччя.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку