Організатор закупівель обладнання для «Охматдиту» знайшов спосіб обійти конкуренцію

13.09.2021 13:47
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (75)

   Минулого місяця Кабінет міністрів схвалив закупівлю високотехнологічного обладнання для Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» в обхід тендерних відкритих торгів, за допомогою переговорних процедур. 

   На той момент тендери були заморожені, оскільки ДП «Укрмедпроектбуд» шукало спосіб уникнути конкуренції. Але незабаром події стали розвиватися стрімко.

   23 липня ДП «Укрмедпроектбуд», на підставі листа від «Охматдит» «про відсутність подальшої потреби у обладнанні», скасував тендерні торги, не давши учасникам завантажити свої пропозиції та розкрити їх.

   Деякі учасники тендера, побоюючись залишитися за бортом переговорів, розіслали свої комерційні пропозиції щодо даної закупівлі. Так, наприклад, надійшло ТОВ «Стальмед» – представник Trumpf Medical – одного з виробників системних операційних столів. Ціна склала 26,4 млн грн при тендерній планці 36,2 млн грн.

   18 серпня були проведені переговори, переможцем яких стала компанія ТОВ «ТОПСЕРВІС-МЕДТЕХНІКА» з операційними столами виробництва Maquet. Ціна переможця переговорів – 58,2 млн грн – вдвічі вища за пропозицію Trumpf Medical.

 

   Причина, по якій ДП «Укрмедпроектбуд» вибрав Maquet, – обіцянка представників компанії поставити обладнання до 24 серпня, дату відкриття нового лікувально-діагностичного комплексу лікарні. Невідомо, чи буде обладнання поставлено, або воно вже стоїть в операційних. Головна умова – має бути.

   Примітно, що на виробництво такого вузькоспеціалізованого обладнання в такій кількості зазвичай йде 1,5-2 місяці. За шість днів (з 18 по 24 серпня) провести 11 комплектів з усім переліком аксесуарів, доставити в Україну і встановити в операційних можливо тільки в тому випадку, якщо замовлення було зроблено два місяці тому, і постачальник був абсолютно впевнений в тому, що виграє.

 

   Редакція ZN.UA отримала в розпорядження листи з ціновою пропозицією другого учасника переговорів на 26,4 млн грн (але поставка – через 1,5 місяця), а також листи у відповідь на неправдиву інформацію переможця переговорів, якій той намагався виправдати свої дії.

   Згідно з інформацією від представника Maquet, дороге, вузькоспеціалізоване обладнання для 11 операційних було закуплено заздалегідь і вже є в наявності в Україні. Отже, столи замовили ще в момент дії тендерної процедури з бюджетом в 36 млн грн. Збільшилася в результаті переговорів і сума закупівлі (з 36,2 до 58,2 млн).

 

   31 травня 2021 вийшла постанова Кабміну № 583-р «Про затвердження плану заходів до святкування 30-річчя Незалежності України», що дозволяє проводити закупівлі без тендера, щоб встигнути до Дня Незалежності. У список таких проектів потрапив і «Охматдит» (№32).

   Члени опікунської ради «Охматдиту» звернулися до керівництва країни із закликом перенести намічене до Дня Незалежності відкриття нового лікувально-діагностичного комплексу і не перетворювати модернізацію лікарні в чергову піар-кампанію вищого державного керівництва.

 

   На думку членів наглядової ради, закупівля високотехнологічного обладнання за допомогою поспішних і непрозорих процедур призведе до наповнення лікарні неякісним обладнанням.

   Не виключено, що небажання відстоювати інтереси лікарні викликано не стільки відсутністю знань, скільки свідомим відходом від конкуренції. 

 

   Автор статті – Ольга Чекис

   Джерело: https://zn.ua/UKRAINE/ 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку