Оновлені оборонні закупівлі – що це і як працює

02.02.2024 11:35
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Group therapy Customizable Flat Illustrations _ Rafiki Style

Якщо Ви слідкуєте за новинам в сфері публічних закупівель, то вже знаєте, що вчора Уряд ухвалив дуже важливе рішення, покликане посилити прозорість в оборонних закупівлях та забезпечити наш оборонний сектор якісними товарами та послугами за конкурентними цінами. 
Отже, Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Постанови 1275 «Деякі питання здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» на засіданні 1 лютого 2024 року, що суттєво удосконалять процедуру здійснення оборонних закупівель.
Найголовніша зміна в даному удосконаленні це поява нової процедури в системі Prozorro — рамкової угоди, яку вже розробило ДП «Прозорро». 

Хто має проводити закупівлі за даним механізмом?

Їх здійснюватимуться ДОТ (ДП Міноборони  “Агенція закупівель у сфері оборони”) та Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації у системі Prozorro. Зокрема за такою процедурою будуть проводитися закупівлі паливно-мастильних матеріалів, продуктів харчування, військової форми, а також дронів на потреби Сил Оборони.

Які пороги для проведення Рамкової угоди?

За рамковими угодами  можуть здійснюватися закупівлі товарів та послуг вартістю 200 тис грн чи вище, робіт вартістю 1,5 млн грн чи вище.

Яка мінімальна кількість учасників повинна бути?

Закупівлі за принципом рамкової угоди можуть здійснюватися в разі кваліфікації до угоди не менш ніж трьох учасників. Таким чином забезпечується конкуренція.

 

Ну а тепер пропонуємо поетапно розглянути ключові особливості нового механізму державних оборонних закупівель – закупівель за рамковими угодами:

  • Перший етап: проводиться кваліфікація кандидатів на участь в закупівлях за рамковою угодою, за підсумками якої визначаються учасники. Пройти кваліфікацію та долучитися до участі можна у будь-який момент протягом дії рамкової угоди. На цьому етапі не передбачається публікація в відкритому доступі документів учасників, інформації щодо їх виробничих потужностей, складів тощо. Доступ до неї матиме лише замовник, АМКУ та ДАСУ; 
  • Другий етап: закупівлі здійснюються шляхом відкритих торгів або шляхом оголошення запиту пропозицій серед учасників рамкової угоди. Це суттєво спростить процедуру та прискорить укладення договорів постачання. На даному етапі публічно не оприлюднюватиметься інформація про постачальника, що став переможцем, водночас буде доступна інформація про предмет закупівлі та ціну. Це убезпечить виробників та постачальників від атак ворога на їх виробництва та склади, що допоможе зберегти як здатність національних постачальників до роботи, так і життя працівників. 

 

Окрема інформація, як-то місце поставки товару чи надання послуг, не оприлюднюється замовником в публічних джерелах під час оголошення тендеру, однак вона буде доступною для учасників рамкової угоди. Це дозволить забезпечити захист інформації, критично важливої для безпеки країни, водночас ухвалити виконавцю зважені рішення щодо участі в тендері, ціни тощо. Це ж стосується звітів про результати проведення закупівель. При цьому повні звіти про контракти будуть оприлюднені протягом 30 днів після скасування чи закінчення воєнного стану.

Серед інших змін, Уряду також затверджує зміни в процедури здійснення оборонних закупівель. Зокрема:

  • Учасникам спрощених закупівель надається право виправляти невідповідності в поданих ними документах та/або інформації протягом 24 годин.
  • Чітко виписані виключні випадки, коли допускається укладання державного контракту без проведення конкурентних процедур закупівель. Наприклад, коли замовник відмінив спрощену закупівлю через відсутність учасників. При цьому характеристики не повинні відрізнятися від визначених замовником в оголошенні про закупівлю, а ціна такого прямого договору не може перевищувати очікувану вартість такої спрощеної закупівлі. 
  • Виписані чіткі механізми та правила істотних змін до умов  держконтракту, укладеного без застосування конкурентних процедур під час його виконання. 

Ознайомитись із змінами більш детально можна на сайті Міністерства Економіки України

Джерело:  https://infobox.prozorro.org/articles/onovleni-oboronni-zakupivli-shcho-ce-i-yak-ce-pracyuye


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку