Новий порядок визначення предмета закупівлі згідно з наказом №708

25.06.2020 11:17
0
Поділитися на facebook
Поділитись
appointment-booking-with-woman-laptop_23-2148555946

 19 червня 2020 року вступив в дію Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 15.04.2020 № 708 (далі – Наказ № 708). 

 Наказ №708 затверджує новий порядок визначення предмета закупівлі. В цей же час втратив чинність Наказ № 454 від 17.03.2016.

 Давайте розглянемо, як тепер визначається предмет закупівлі.

Визначення предмета закупівлі по товарах

 Предмет закупівлі товарів визначається замовником згідно з пунктом 21 частини першої статті 1 Закону та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Тобто в даному випадку нічого не змінилось, Замовники як і раніше визначають предмет закупівлі по товарах за показником 4 цифри. 

Приклад показаний на малюнку нижче

 Також нагадую, що 0 є також цифрою. Тож якщо у вас в коді четвертою цифрою є нуль, то нічого страшного, таке може бути, приклад показаний на малюнку нижче 43500000-8 Гусеничні транспортні засоби.

 Цей код далі не розкривається просто, тому четвертою цифрою у нього може бути тільки нуль.

Визначення предмета закупівлі по послугах

 Предмет закупівлі послуг визначається замовником згідно з пунктом 34 частини першої статті 1 Закону та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

 Тут також нічого не змінилось, Замовники як і раніше визначають предмет закупівлі по послугах за показником 4 цифри. 

Визначення предмета закупівлі по роботах

 Визначення предмета закупівлі робіт здійснюється замовником згідно з пунктом 27 частини першої статті 1 Закону за об’єктами будівництва та з урахуванням ДСТУ Б. Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», прийнятий наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05 липня 2013 року № 293, а також галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та перелік робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року № 301.

 Тут по суті також нічого не змінилось. Як і раніше визначення предмета закупівлі робіт відбувається за об’єктом будівництва, а не за кодом ДК 021:2015.

 При цьому у Замовників може викликати питання те, що зникла приписка про обов’язкове зазначення коду за ДК. Проте, варто подивитись в Закон України “Про публічні закупівлі” (далі – Закон), де майже в усіх формах документів є обов’язкове поле “Назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником”. Відповідно, зазначення коду ДК 021:2015 при планування та проведенні закупівлі робіт є обов’язковим.

Поточний ремонт

 При закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» та/або галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року № 301.

 Необхідність вказувати код ДК 021:2015 має ту саму підставу, що і в попередньому випадку при закупівлі робіт.

Закупівля лікарських засобів

 Під час здійснення закупівлі лікарських засобів предмет закупівлі як і раніше  визначається за показником третьої цифри Єдиного закупівельного словника.

 Замовник може визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за міжнародною непатентованою назвою лікарського засобу, формою випуску, дозуванням, обсягом та/або місцем поставки лікарських засобів.

Визначення інших предметів закупівлі

 Порядок визначення інших предметів закупівлі залишився тим самим, що і раніше. Наприклад, під час здійснення закупівлі послуг з виконання науково-технічних робіт предмет закупівлі визначається за показником четвертої цифри Державного класифікатора видів науково-технічної діяльності ДК 015-97.

 Визначення предмета закупівлі послуг з професійної підготовки або перепідготовки, підвищення кваліфікації для безробітних громадян, що надаються за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, здійснюється за окремими професіями (спеціальностями, напрямами або галузями знань), які визначаються відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010 тощо.

Чи потрібно щось вказувати в дужках?

 Ні. Насправді в системі є окремі електронні поля для назви предмета закупівлі для коду класифікатора та для додаткових класифікаторів, якщо вони застосовуються.

 Раніше ж в Порядку визначення предмета закупівлі була вимога вказувати в дужках конкретну назву предмета закупівлі, коду ДК 021:2015 тощо, зараз такої необхідності немає.

Чи потрібно щось змінювати в закупівлях, що не завершились до 19 червня 2020

 Ні, всі закупівлі, що розпочались, завершуються за тими правилами, що діяли на момент їхнього початку. Окрім того, нічого суттєво не змінилось в Порядку визначення предмета закупівлі, адже предмети закупівлі визначаються за тими самими цифрами, що й раніше.

По якій цифрі зазначати код ДК 021:2015 при закупівлі робіт та поточного ремонту

 В Порядку немає вимог щодо обов’язковості зазначати код за якоюсь конкретною цифрою. Тому Замовник може вказати код за тією цифрою за якою йому зручно.

 Наприклад, можна  вказувати код за 4 цифрою ДК 021:2015, як і при закупівлі товарів та послуг, щоб не плутатись потім. Тоді у Вас все, окрім лікарських виробів буде вказуватись за 4 цифрою, наприклад.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку