Найважливіші питання щодо нового в укладенні договору про закупівлю

06.07.2020 11:06
0
Поділитися на facebook
Поділитись
end-quarantine_23-2148556384

      Як ми знаємо, одним із етапів проведення процедури держзакупівлі являється укладення договору про закупівлю. Це є дуже важливий етап закупівлі, адже від цього залежить виконання або не виконання договору.

      Для початку, давайте розберемося, що означає договір про закупівлю. Згідно Закону України “Про публічні закупівлі” договір про закупівлю – це договір, який укладається між учасником та замовником згідно результатів проведення процедури закупівлі.

      Згідно Закону, договір про закупівлю укладається відповідно до норм та особливостей Цивільного кодексу України.

     Так як ми зазначали вище, договір про закупівлю – це заключний етап держзакупівлі, але договір про закупівлю має бути вже готовий на етапі, коли формується тендерна документація.

     Відповідно до статті 22 Закону тендерна документація має вміщати в себе проект договору з зазначенням порядку змін у договорі.

     Варто пам’ятати, що договір рахується укладеним тоді, коли обидві сторони в належній формі досягли певної згоди згідно всіх пунктів договору про закупівлю.

     Умовами договору згідно офіційних документів ( ГКУ, ЦКУ):

  • Умови про предмет договору
  • Ціна договору
  • Строк дії договору
  • Умови, які визначені законом як необхідні для договорів даного виду, а також умови щодо яких згідно заяви хоча б з однієї сторони має бути досягнена згода.

    

      А тепер, поговоримо про нововведення щодо договору про закупівлю згідно нової редакції Закону “Про публічні закупівлі”.

      Одним із цікавих питань є питання про те, які ж документи повинен подати переможець процедури закупівлі. Згідно 41 статті, переможець процедури держзакупівлі має подати інформацію про право підписання договору.

      Зі вступом в дію нової редакції Закону з’явилось ще одне питання про те, чи можна продовжити строк укладання договору на 2 дні. Отже, згідно Закону, замовник може продовжити строк укладання договору до 60 днів, якщо аргументує таку необхідність.

     Варто пам’ятати,  що обмеження строків зміни не стосується бензину, дизельного пального та електричної енергії. 

     Часто нас запитують про те, чи можна, щоб умови договору відрізнялись від змісту тендерної документації. Умови договору про закупівлю не повинні відрізнятись від умов тендерної документації згідно результатів проведення процедури закупівлі або ж у разі застосування переговорної процедури. Умови договору можуть змінюватись лише у випадку визначення грошового еквівалента в іноземній валюті або у разі перерахунку ціни за результатами аукціону в бік зменшення ціни тендерної пропозиції без зменшення обсягів держзакупівлі.

      Ще одним цікавим запитанням є питання про те, чи можна збільшити ціну за одиницю товару. Так можна, але тільки до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни товару на ринку або коливання його ціни. Варто пам’ятати,  що збільшувати ціну можна тільки раз у 90 днів.

      Згідно закону змінилась і вартість у додатковій угоді договору. 

      Раніше 20 відсотків відраховувались від кінцевої суми договору після укладання усіх додаткових договорів. Натомість зараз вартість у додатковій угоді не повинна перевищувати  20 відсотків, яка визначена в початковому договорі про закупівлю, укладеного у попередньому році. 

     Отже, ми розглянули найбільш цікаві питання щодо договору про закупівлю.

     Сподіваємось, Вам було цікаво та інформативно.

 

     При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку