Найчастіші запитання щодо процедури спрощеної закупівлі

06.07.2020 10:43
0
Поділитися на facebook
Поділитись
appointment-booking-with-woman-checking-smartphone_23-2148558795

     Спрощені закупівлі – це одна із найбільш обговорюваних тем щодо публічних закупівель в системі Прозорро.

     Для початку нагадаємо, що спрощені закупівлі – це один із відносно нових видів держзакупівлі, який згідно нової редакції Закону “Про публічні закупівлі” повністю замінив допорогові закупівлі. Згідно Закону, спрощена закупівля – це придбання замовником товарів чи робіт або послуг, вартість яких рівна або перевищує 50 тисяч гривень але є меншою за ціну, встановлену в пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону.

      Коротко нагадаємо про те, як виглядають етапи спрощеної закупівлі:

  • Оголошення закупівлі
  • Початок прийому пропозицій 
  • Кінець прийому пропозицій
  • Власне аукціон
  • Визначення переможця відповідно до електронного аукціону
  • Оприлюднення договору

      Зараз ми розглянемо деякі питання щодо процедури спрощеної закупівлі

       Перше запитання стосується того, чи можна правомірно вимагати забезпечення виконання договору в спрощених закупівлях. Відповідь – так. Відповідно до нової редакції Закону виконання договору про закупівлю – це надання забезпечення виконання обов’язків учасником перед замовником за договором.

       У розумінні Закону договір про закупівлю є результатом спрощеної закупівлі. Тому, відповідно до цих тверджень, ви можете використовувати забезпечення виконання договору. 

           Наступним питанням про те, чи може проводити тендерний комітет процедуру спрощеної закупівлі. Ні, не може, оскільки згідно нової редакції Закону спрощені закупівлі повинна проводити тільки Уповноважена особа.

            Схоже питання про те, чи може бути довірена особа і проводити процедуру спрощеної закупівлі секретар тендерного комітету і які кваліфікаційні вимоги повинні бути до довіреної особи. Точної відповіді немає, оскільки поняття довіреної особи немає в Законі. Так як ми писали вище,  процедуру спрощеної закупівлі повинна проводити тільки Уповноважена особа. Але при цьому  можна секретаря тендерного комітету призначити УО і покласти на нього всі функції та задачі. Єдина умова це тільки наявність вищої освіти

      Також часто нам задають питання щодо того, чи є визначена форма оголошення про спрощену закупівлю. У Законі є форма оголошення, а саме у статті 14 3 Закону. Якщо у вас є якісь додатки до договору, то крім нього потрібно подавати видаткову накладну тощо.

   

     При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку