На що школи витрачають батьківські кошти? Чи можна уникнути щомісячних грошових сборів?

21.09.2021 12:53
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (58)

Із року в рік батьки приймають неабиякий виклик – зібрати дитину до школи. Вони закуповують зошити, канцтовари, портфелі, шкільну форму та інші важливі дрібниці, без яких неможливе якісне навчання дитини.

В цьому році турбот під час підготовки до навчального року дещо збільшилось. Адже, крім звичних олівців, лінійок та пеналів, потрібно закупити також всілякі антиковідні засоби – маски, рукавички, антисептики тощо. 

Отже, ви до школи готові. А чи впевнені ви, що й школа належно підготувалася до нового навчального року? Чи вистачить у ній дезінфекторів та паперових рушників? Чи батькам краще одразу самим купити все необхідне?

Звісно, можна швидко вирішити багато таких питань за батьківські кошти. Але чи завжди у цьому є необхідність? 

Внески для батьків – це своєрідне «подвійне оподаткування», оскільки бюджетні кошти, що виділяють школам, формуються також за їхній рахунок – через сплату податків.

За результатами опитування, яке було проведене серед батьків учнів у Facebook-групі БАТЬКИ SOS, з’ясувалося, що 91% батьків роблять щомісячні внески. Найпоширеніша сума внесків (у 70% випадків) – від 30 до 200 грн. А в деяких ліцеях та гімназіях Києва і Харкова щомісячні внески досягають 2000 грн. Загалом, тільки близько у 60% випадків батьки отримують звіти про те, на що витрачені їхні кошти, і лише в 10% випадків такі витрати підтверджуються чеками.

Більшість шкіл не мають власної бухгалтерії, для них усе необхідне закуповує управління освіти. На жаль, потреби шкіл рідко покриваються на 100%. Але, якщо директор школи детально прописує бюджетні запити, то може значно зменшити необхідність батьківських внесків.

Щоб переконатися, що діти отримують усе необхідне, найкращим рішенням для батьків буде контролювати дії органів влади, насамперед, самих шкіл та органів управління освітою. 

Що може зробити школа, якщо бракує коштів? Є декілька варіантів, окрім як збирати гроші з батьків:

  • здавати в оренду вільні приміщення:
  • організувати додаткові платні гуртки чи послуги;
  • заробляти на буфеті та їдальні;
  • залучати кошти грантодавців та спонсорів;
  • подати проект з ініціативою щодо модернізації закладу для участі у Громадському бюджеті;
  • здавати макулатуру або ж сортувати сміття.

І наостанок, школа також може отримувати добровільні благодійні внески від батьків.

Для ефективного контролю за цими коштами варто пам’ятати деякі прості правила:

  • Найкраще робити внески у безготівковій формі, коли батьки переказують кошти на спецрахунок з призначенням платежу. Для шкіл, які не мають фінансово-господарської автономії, благодійні внески переказуються на спецрахунок управління освіти. А школи, які мають власну бухгалтерію, можуть надати рахунок, на який можна переказати внесок у безготівковій формі.
  • Гроші на цьому рахунку підлягають лише цільовому використанню та суворій звітності. Достатньо в призначенні платежу вказати, на що, якому класу або на яку потребу ви переказуєте гроші. Тоді їх використання буде чітко зорієнтоване.
  • Пам’ятайте, що, згідно зі ст. 30 закону “Про освіту”, навчальні заклади зобов’язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, а також інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їхньої вартості.
  • Вся звітність має бути опублікована на сайті закладу або місцевої ради (якщо школа не має сайту), інформаційному стенді в школі та надаватися батькам на запит.
  • Законодавство України наголошує, що благодійні внески батьків обов’язково мають бути лише добровільними.

Що робити, якщо школа вимагає у батьків внески? Ви можете здійснити такі 5 кроків:

  1. Ніхто не має право вимагати здати гроші. Якщо ж вимагають, ви маєте право відмовитися та навіть звернутися зі скаргою до управління освіти та поліцію.
  2. Перевірте через майданчики Прозорро – можливо, школа вже закупила те, на що у вас вимагають гроші.
  3. Надішліть інформаційний запит в управління освіти, щоб дізнатися, чи не просила школа закупити цей товар, роботу або послугу.
  4. Переконайтесь, що на зазначені потреби не виділені кошти на цей бюджетний рік. 
  5. Запитайте у керівництва школи, чому воно не просило управління освіти організувати таку закупівлю. Запропонуйте директору надіслати такий запит.

Батьки можуть подати інформаційний запит про закупівлі школи до управління освіти самостійно.

Якщо ви ніколи не надсилали таких запитів, є декілька корисних порад стосовно його оформлення:

  • Запит має бути чітким, без оціночних суджень та емоцій
  • Чітко вказуйте період, за який запитуєте інформацію
  • В одному запиті пишіть кілька пунктів, але не більше п’яти
  • Якщо маєте багато запитань, напишіть додаткові запити
  • Якщо вам потрібна копія документу, обов’язково вимагайте надати його з усіма додатками
  • Після того, як відправили запит, зателефонуйте розпоряднику і запитайте, чи отримали вони електронного листа. 

 

Ця коротка, але детальна інструкція допоможе вам уникнути помилок та прискорити отримання відповіді.

Також ви можете скористатися шаблонами запитів.

 

Підводячи підсумки, можна зробити висновок, що багато хто з батьків бідкається про шкільні “побори”, але не знає, що їх можна уникнути або суттєво зменшити. Адже недобросовісному керівництву деяких шкіл простіше та швидше закупити щось батьківським коштом, ніж надсилати запити та займатися цим питанням на державному рівні. До того ж, це ще й можливість покласти собі кілька тисяч у кишеню. Отже, тепер ви знаєте, як можна діяти в таких ситуаціях. Сподіваємось, цей матеріал буде для вас корисним.

 

Джерело  


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку