Міністерство економічного розвитку радить замовникам користуватися Prozorro Market. Лист замміністра С. Панаіотіді

07.04.2021 17:42
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (23)

   Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України повідомляє, що на виконання пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України  від 14.09.2020 № 822, якою затверджено Порядок формування та використання електронного каталогу (далі – Порядок), електронну систему закупівель переглянули та адаптували для здійснення замовниками відбору постачальників товару з використанням електронного каталогу згідно з Порядком. 

   В електронній системі закупівель був реалізований відповідний функціонал. Він забезпечує ведення бази актуальних пропозицій товарів, що формується та супроводжується централізованою закупівельною організацією в електронній системі закупівель (далі – електронний каталог).  

   Законом України “Про публічні закупівлі” передбачено, що замовник може використовувати електронний каталог для закупівлі товарів, вартість яких не перевищує 50 тис. гривень. Крім того, він може використовувати його як альтернативу проведення спрощених закупівель для придбання товарів, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлену у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону.

   Порядком передбачено два варіанти використання електронного каталогу:

 1) у разі здійснення закупівель товарів, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, замовник здійснює відбір постачальника шляхом формування замовлення в електронному каталозі з дотриманням принципів здійснення закупівель, визначених статтею 5 Закону (пункт 53 Порядку);

2) у разі здійснення закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою, ніж 200 тисяч гривень, для замовників, визначених пунктами 1—3 частини першої статті 2 Закону, та меншою, ніж 1 мільйон гривень для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону, замовник здійснює відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників (пункт 56 Порядку).  В такому випадку переможцем відбору автоматично буде визначено постачальника, ціна пропозиції якого за результатами оцінки електронною системою закупівель є економічно вигідною.

   Згідно 65 пункту Порядку, замовник може відмінити замовлення/запит ціни пропозицій до укладення договору про закупівлю.

   Для замовників користування електронним каталогом є безоплатним (пункт 5 Порядку).

   Електронний каталог формується і  супроводжуються централізованими закупівельними організаціями  ДУ “Професійні закупівлі” та ДП “Медичні закупівлі України”. Згідно з даними електронної системи закупівель, цими організаціями здійснено  відбір понад 850 кваліфікованих постачальників за близько 500 категоріями товарів за такими кодами ДК 021:2015 як:

09130000-9 Нафта і дистиляти

30190000-7 Офісне устаткування та приладдя різне

33140000-3 Медичні матеріали

30230000-0 Комп’ютерне обладнання

30210000-4 Машини для обробки даних (апаратна частина)

33740000-9 Засоби для догляду за руками та нігтями

15110000-2 М’ясо

15510000-6 Молоко та вершки

33760000-5 Туалетний папір, носові хустинки, рушники для рук і серветки

39160000-1 Шкільні меблі тощо.

   В середньому, час здійснення закупівлі через електронний каталог шляхом запиту ціни пропозиції складає 8 календарних днів. 

   Отже, використання електронного каталогу є зручним інструментом для замовника при здійсненні закупівель типових товарів, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини першої статті 3 Закону.     Користуючись електронним каталогом, ви зменшите витрати часу на проведення закупівель та гарантовано отримаєте необхідний товар від кваліфікованого постачальника. 

   Зверніть увагу!

    З початку роботи пілотного проекту Prozorro Market, цим функціоналом скористались більш як 2000 замовників, які уклали понад 8 тисяч угод, а загальний обсяг закупівель перевищив 140 млн грн. А за його основу був взятий механізм роботи електронного каталогу. Одночасно, замовники здійснили більш як 400 закупівель на суму понад 20 млн грн з використанням нового інструменту – запиту ціни пропозицій, який почав працювати з 02.02.2021р. 

   Детальніше про користування електронним каталогом Prozorro Market,ви  можете дізнатись зі статті за посиланням: https://infobox.prozorro.org/articles/kupiti-u-katalozi-zamist-sproshchenoji-2-sposobi-zakupivel-na-prozorro-market

  Враховуючи вищевикладене, просимо довести до відома підпорядкованих структурних підрозділів, підприємств, установ, організацій вказану інформацію для використання в роботі.

   За додатковою інформацією стосовно використання електронного каталогу звертатися до продакт менеджера “Prozorro Market” ДП “ПРОЗОРРО” Олексія Краснощокова, e-mail: o.krasnoshchokov@prozorro.ua.

   Посилання на лист


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку