Критерій працівників відповідної кваліфікації при закупівлі послуг харчування

25.05.2021 09:02
0
Поділитися на facebook
Поділитись
woman-trying-choose-category-food_23-2148568281

Рекомендації Мінекономіки щодо критерію працівників:

  1. Якщо замовник встановлює такий кваліфікаційний критерій, як наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід, інформація для підтвердження цього кваліфікаційного критерію може подаватися таким учасником у вигляді довідки.
  • Інформація,що зазначена у довідці, може бути підтверджена копіями документів, завіреними учасником процедури закупівлі:
  • трудових книжок; або
  • наказів про призначення на посаду, наказів про сумісництво (за наявності); або
  • цивільно-правових угод з особами, що будуть задіяні учасником процедури закупівлі протягом усього терміну виконання договору про закупівлю; або
  • інших документів, передбачених законодавством, та які підтверджують наявність правовідносин учасника процедури закупівлі з відповідними працівниками.
  • Рекомендовано передбачати в тендерній документації подання копій документів про освіту відповідних працівників, документального підтвердження проходження такими працівниками навчання з питань гігієни та розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) та копії чинних медичних книжок з відмітками про проходження ними обов’язкового профілактичного медичного огляду.
  • Розрахунок чисельності працівників (технолог, повар, кухонний робітник, комірник тощо), які безпосередньо беруть участь у наданні Послуг, рекомендовано здійснювати відповідно до Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 № 1205, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 22.12.2010 за № 1308/18603.

 

  1. Як краще встановити критерій наявності працівників
    Встановлюючи кваліфікаційний критерій «Наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід», ми радимо замовникам керуватись наступними принципами:
  • Не вимагайте від учасника наявності працівників, які не потрібні для виконання послуг з організації харчування;
  • Не ускладнюйте та не обмежуйте спосіб підтвердження інформації про наявність працівників, які мають необхідну кваліфікацію та досвід;
  • Не обмежуйте форми працевлаштування;
  • Не встановлюйте обмежень щодо стажу роботи працівників та часу роботи на певній посаді.

 

Якщо такі вимоги все ж встановлюються, це значно обмежує коло учасників, і такі умови можуть бути оскаржені, що потенційно може призвести до невиконання термінів початку надання послуг.

Приклади оскаржень критерію наявності працівників при закупівлі послуг харчування:

 

Помилка

Приклад формулювання з ТД

Номер закупівлі та висновок АМКУ

Наявність в учасника працівників, які не є необхідними для надання послуг харчування

Обов’язково наявність в штаті або залучених на договірних засадах Учасника

техніка-технолога, лікаря-епідеміолога, лікаря-дієтолога або осіб, які виконують такі

функції згідно посадової інструкції з наданням документу про відповідну освіту.

UA-2020-12-18-015905-c

Виконати дану умову зможуть лише ті учасники, які мають в штаті або залученими

на договірних засадах, зокрема, лікаря-епідеміолога, лікаря-дієтолога, що є

дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання.

Наявність у працівників учасника посвідчень/сертифікатів, які не є необхідними для виконання послуг

Учасник повинен вказати не менше одного працівника у штаті Учасника, який пройшов навчання згідно “Правил безпеки системи газопостачання України” та зобов’язаний у складі тендерної пропозиції надати відповідне документальне підтвердження, а саме оригінал або копію посвідчення про проходження навчання згідно “Правил безпеки системи газопостачання України” такого працівника та витяг з протоколу згідно якого особа може бути призначена, як особа відповідальна за газове господарство, які чинні на дату кінцевого строку подання пропозицій.

UA-2020-11-11-010645-a

Скаржник повідомляє, що здійснює свою діяльність на зареєстрованій потужності, до якої відсутнє підведення газопостачання.


АМКУ: взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть суб’єкти господарювання, які мають не менше одного працівника у штаті Учасника, який пройшов навчання згідно “Правил безпеки системи газопостачання України”, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання

 

При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку