Карантинна ялинка: скільки мільйонів Київ витратив на святкові локації

10.01.2022 13:18
0
Поділитися на facebook
Поділитись
nn (28)

У період новорічних свят всі райони столиці традиційно влаштовують свої головні ялинки і витрачають на них до кількох сотень тисяч гривень на рік. Найчастіше витрати йдуть на штучні ялинки (і не завжди багаторазового використання), їх монтаж і прикрашання. Витрати на ілюмінацію площі або парку, де розташована головна ялинка, а також створення святкових фотозон складають до половини загальних «ялинкових». Крім того, райони влаштовують також своє свято відкриття ялинки. Але цього року через карантинні обмеження такі послуги вирішили не купувати майже в усіх районах міста і таким чином заощадили від кількох десятків до сотень тисяч гривень.

Дарницький

У Дарницькому районі столиці місцева влада облаштувала 3 ялинки — біля РДА, біля будинку культури на вулиці Заслонова і в Парку воїнів-інтернаціоналістів. Для цих потреб КП Управління зелених насаджень Дарницького району оголосило закупівлю на 140 тис. грн — на живі сосни для встановлення в металевий каркас для ялинки району. Майже 700 дерев розміром від метра до чотирьох придбали за 100 тис. грн. Причому постачальником був не рідний Дарницький лісгосп (який складається з хвойних дерев), а зовнішня ТОВ. 

КП з утримання зелених насаджень виграло тендер районного управління культури на монтаж, перевезення і встановлення районної ялинки біля ДК на Заслонова за 99 тис. грн (з них 50 тис. грн — на 300 сосен).  Прикрасили з ілюмінацією цю ялинку за 40 тис. грн.  Плюс ще фотозона за 20 тис. грн.

Іншу районну ялинку, в Парку воїнів-інтернаціоналістів прикрасили також за 40 тис. грн.  І ще за 27 тис. грн придбали встановлення огорожі біля ялинки.

Загалом бюджет вийшов 326 тис. грн.

Оболонський

На облаштування районної ялинки і території навколо неї виділили 360 тис. грн. Основні витрати: освітлювальне обладнання для прикрашання ялинки та прилеглої території — 130 тис. грн; комплекс монтажних і демонтажних робіт з встановлення і прикрашання районної ялинки та прилеглої території — 197 тис. грн. У районі навіть вже оплатили демонтаж і утилізацію головної ялинки  — металевий каркас разом зі штучною хвоєю за 6,5 тис. грн. Але цікаво, чому саме утилізація, а не збереження на наступний рік?

Парк «Наталка», розташований у цьому районі, оздобили святковою ілюмінацією за 158 тис. грн. У цю суму увійшли монтаж і виготовлення декоративних елементів, арок, інсталяцій тощо.

Дніпровський

У Дніпровському районі головна ялинка розташована в парку Перемоги. Місцева влада зробила одну велику закупівлю на 199,9 тис. грн.  У цю суму увійшло відновлення конструкцій хвої, монтаж ялинки і огорожі, обслуговування художньо-світлового обладнання (причому половина цих витрат припадають на ремонт наявного обладнання і конструкцій). 

Голосіївський

Мешканцям Голосіївського району столиці особливо пощастило — тут розташовані такі загальновідомі новорічні локації, як «Зимова країна» на ВДНГ і ROSHEN Winter Village на Деміївській площі. Можливо, тому РДА не стала витрачати багато грошей, облаштовуючи центральну ялинку в парку імені Рильського. 

Управління зелених насаджень району придбало за 40 тис. грн новорічні прикраси (фігурки на ялинку). На оформлення кульками двох локацій у стилі новорічно-різдвяних свят витратили 14 тис. грн. І ще за 60 тис. грн влаштували лазерне шоу  «Святкові новорічно-різдвяні вітання» на стінах бібліотеки Вернадського.

Загалом — 114 тис. грн.

Шевченківський

Тут ще весною провели закупівлю на послуги з організації загальнорайонних святкових заходів, але потім через карантинні обмеження договір розірвали. 

КП УЗН району, яке зазвичай опікується облаштуванням ялинки в парку Шевченка, у 2020 році оголошувало лише одну закупівлю — на гілки штучної хвої на 92 тис. грн. А у 2017 році, КП придбало штучну новорічну стовбурову ялинку за 199,9 тис. грн, яка, схоже, і зараз прикрашає центральний парк.

Святошинський

Тут управління культури провело декілька закупівель на послуги з оформлення декорацій, спецефектів, влаштування фотозони, а також проведення свята відкриття районної ялинки — на загальну суму 66 тис. грн

Засвічення новорічної ялинки парку Совський обійшлося в 198 тис. грн. У цю суму входить монтаж штучної ялинки, прикрашання та ілюмінація, засвічення і демонтаж. Загалом 264 тис. грн.

Однак у районі знайшли, на що ще витратити гроші — на проведення виставки дитячих робіт в Центрі адмінпослуг і святкову ілюмінацію фасаду будівлі райдержадміністрації пішло 163 тис. грн (за спрощеною закупівлею і з одним учасником).

Солом’янський

Солом’янський район відзначився тим, що не має жодної закупівлі по новорічному профілю у 2020 році. Як нам повідомили в РДА, облаштуванням центральних ялинок району займається КП з утримання зелених насаджень Солом’янського району. А згідно з даними Prozorro, останні новорічні закупівлі були тут аж у 2016-17 роках. Управління культури оголошувало тендер на районне свято Святого Миколая, але його скасували через карантинні обмеження. Можливо, це і є той самий взірцевий приклад бюджетної економії коштом багаторазового використання новорічного декору, до якого всім варто прагнути.

Деснянський

Тут зробили купу дрібних закупівель: монтаж конструкції головної ялинки району (біля кінотеатру «Флоренція») обійшовся у 18 тис. грн (причому це сума без демонтажу); ще майже 43 тис. грн витратили на поточний ремонт огорожі (включно з малюнками на ній) навколо головної ялинки району; на монтаж і прикрашання головної ялинки іграшками — 37 тис. грн; монтаж світлових гірлянд для ялинки — 20 тис. грн; плюс на самі іграшки для ялинки — 20 тис. грн. Послуги з декорування новорічної локації проведення святкових заходів — 49 тис. грн.

У Деснянському районі чи не єдиному не скасували культурну послугу до нового року — влаштували «резиденцію Святого Миколая» за 25 тис. грн. 

Загалом святкові заходи обійшлися у 212 тис. грн.

Печерський і Подільській

Головна ялинка Печерська — у Центральному парку культури і відпочинку (Арка Дружби народів), а Подолу — на Контрактовій. Цьогоріч вони увійшли в загальноміську новорічну локацію «Новорічний маршрут 2021» разом з ялинкою на Софійській. Їх встановлення та ілюмінація входили в закупівлі управління культури КМДА. З додаткових витрат району ми знайшли лише закупівлю КП з утримання зелених насаджень Печерського району — електричні гірлянди на 43 тис. грн.

Отже, загальний кошторис витрат районних бюджетів на ялинки і святкові локації становив цього року 1,611 млн грн.

До цієї суми відразу треба додати 2,5 млн грн, які Київ витратив на закупівлю послуг з облаштування головної ялинки міста. 

Цього року історія витрат КМДА на головну ялинку претендує на звання унікального кейса ялинкозакупівель. Справа в тому, що закупівлю на дуже значну суму — 2,5 млн грн – розпорядник бюджету проводив за безальтернативною переговорною процедурою, посилаючись на виняткові авторські права постачальника на свою послугу. 

 

Автор статті – Леся Падалка

Джерело


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку