Інтерв’ю з “Професійні Закупівлі” про обов’язок купувати продукти харчування в PROZORRO MARKET

12.03.2024 15:55
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Без названия (4)

На початку лютого Кабмін ухвалив нові зміни до Постанови №1178 – ввели перелік продуктів харчування, що обовʼязково закуповувати через процедуру запиту пропозицій постачальників. Зміни наберуть чинності вже 14 березня. 

Раніше Уряд ухвалював аналогічне рішення стосовно закупівлі більшості медичних товарів. Внаслідок цього економія під час відповідних закупівель зросла до 20%.

Ми поспілкувалися із Євгеном Якубовським, директором Професійних закупівель, одним з адміністраторів е-каталогу. Обговорили, який вплив можуть мати нові зміни на публічні закупівлі продуктів харчування загалом.

Що зумовило рішення про обовʼязкові закупівлі окремих продуктів харчування в Prozorro Market?

По-перше, Prozorro Market сильно масштабувався з початку його роботи у 2019-2020 роках. Протягом півтора року ми спостерігаємо його бурхливий розвиток. Якщо на початку це були масштаби закупівель близько 8 млн грн на рік, то у 2023 році – 10 млрд грн, тільки на товарах широкого вжитку.

Тобто масштаб каталогу вже достатньо великий. Зараз е-каталог є одним з ключових конкурентних способів проведення закупівлі.

Але давайте детальніше зупинимося на продуктах харчування. Це – перша велика категорія товарів широкого вжитку, яка стала обовʼязковою до закупівлі через е-каталог. І тут також був великий поступ: у 2022 році вартість харчів, що були придбані через запит пропозицій склала 170 млн, а у 2023 році – понад 1 млрд грн. Кожна третя конкурентна закупівля продуктів харчування за підсумками року відбулася через Prozorro Market.

По-друге, категорія харчів найбільш підготовлена, щоб стати, обовʼязковою. Вона є однією з найбільш розвинутих в Market з усіх поглядів – наповнення, наявності постачальників, конкуренції. Наприклад, 18 учасників подали свої пропозиції на процедуру закупівлі олії. 

Проведення закупівлі за запитом пропозицій суттєво спрощує роботу замовників – потрібно тільки вибрати, який товар необхідно закупити, додати проєкт договору та оголосити закупівлю. Це зменшує адміністративні витрати на весь  процес, що є дуже актуальним, особливо для малих та середніх державних замовників. На додачу до цього замовник може отримати товар менш ніж за тиждень та заощадити кошти. 

Тож ми бачимо, що закупівлі харчів через е-каталог більш успішні, конкурентні, швидкі та ощадливі аніж відкриті торги з особливостями. Тому, з урахуванням цих ключових показників ефективності, а також задля зменшення адміністративного навантаження на всіх учасників процесу публічних закупівель, було прийнято рішення зробити Prozorro Market обовʼязковим для придбання деяких продуктів харчування. 

Які переваги можуть отримати постачальники та закупівельна сфера загалом від змін?

Для сфери – перевагою є передусім гнучкість Prozorro Market. Якщо раніше він здавався аналогом допорогових та спрощених процедур, то з початком повномасштабної війни замовники побачили, що через е-каталог можна швидко та просто закривати свої потреби, не вдаючись до укладання прямих договорів.

Що стосується постачальників – історія плюс-мінус аналогічна до замовників. 

По-перше, не потрібно підтверджувати свою кваліфікацію у кожній закупівлі. Щоб брати участь у запитах в Prozorro Маркет, достатньо кваліфікуватися один раз. Також не потрібно витрачати час на створення тендерної пропозиції.

По-друге, участь у закупівлях в Prozorro Market безоплатна, комісія сплачується тільки у випадку перемоги. Це суттєвий плюс для малого та середнього бізнесу.

Чи можуть зміни Кабміну заохотити зайти в Prozorro Market нових постачальників, які ніколи не брали участь в конкурентних процедурах?

Ми очікуємо, що обов’язковість закупівель через Market, змотивує постачальників, які не співпрацювали з державою, кваліфікуватися у Prozorro Market. Бо, як було сказано, кількість закупівель через Market зросла і цей інструмент сам по собі дуже простий.

Можна очікувати суттєвого зростання постачальників. Хоча і зараз в запитах пропозицій достатньо бізнесу, що може закрити майже всі потреби замовників – близько 2 тисяч постачальників продуктів, на які поширюються зміни Кабміну. 

Тому з 14 березня, коли замовників природно стане більше у Маркеті, задовольняти попит буде кому.

Чи спостерігається уже зростання кількості заявок на кваліфікацію в Market, ще до початку дії змін до Постанови №1178?

Дійсно є наплив. Якщо 2023 року  ми отримували в середньому 500 заявок на кваліфікацію протягом місяця, то у лютому цього 2024 їх було 2500. Це велика кількість охочих, тому ми робимо все необхідне, аби ситуація не перетворилась на “вузьке горло”.
Впевнений, зрештою до нас доєднається велика кількість нових постачальників. Ми вже отримуємо заявки від великих представників ринку – кого раніше не було в Prozorro Market. Наприклад, зараз взаємодіємо з МХП, одним з найбільших виробників курятини, яку з 14 березня розпочнуть обовʼязково закуповувати через запит пропозицій.

Яких загалом результатів очікуєте? Як може зрости ринок, чи зацікавляться Prozorro Market замовники, які уникали проведення конкурентних закупівель?

Розраховуємо, що Prozorro Market буде покривати десь до 80% всіх конкурентних закупівель харчових продуктів. Якщо казати про обсяг ринку по продуктах, на які поширюються зміни, за нашими оцінками це – понад 10 млн грн на рік.
Очікуємо, що замовників, які закуповують відповідні продукти через Market, стане втричі більше – до 3,5 тис. Так само очікуємо, що постачальників відповідних продуктів стане втричі більше – до 2,5 тис.
Хочу ще зауважити, що частина закупівель в Market відбувається за очікуваної вартості до 100 тис. грн. На таку суму замовники не зобовʼязані закуповувати через конкурентні процедури. Це означає, що довіра до Prozorro Market є. Хочеться, щоб ця тенденція зберігалась і після початку дії обовʼязковості.

Яка вірогідність, що зміни посприяють збільшенню закупівель через Prozorro Market продукції, яка там необовʼязкова?

Це має сенс. Якщо потрібно закупити “обовʼязковий” продукт та “необовʼязковий” – легше створити одну закупівлю. Наприклад, одним запитом купувати сезонні овочі та фрукти. Це суттєво спрощує життя замовникам, яким не треба на кожний товар оголошувати окрему процедуру. Так збільшиться обсяг закупівель продуктів, на які не поширюються зміни.  
Тим паче, що категорія продуктів харчування в е-каталозі добре пропрацьована. Там широкий асортимент й “необовʼязкових” товарів, які також мають велику популярність серед замовників.  
Також ми спостерігатимемо підвищення зацікавленості у Prozorro Market з боку постачальників, продукція котрих необов’язкова до закупівлі через запит пропозицій. Адже кількість замовників природно буде зростати. 
Водночас Професійні закупівлі зі свого боку роблять все, аби користувацький досвід у замовників та постачальників був максимально успішний. Ми активно розширюємо асортимент, спільно з іншими стейкхолдерами, допрацьовуємо функціонал е-каталогу.  Ми завжди відкриті до конструктивного діалогу та зацікавлені, щоб Prozorro Market був комфортним та корисним на 100%. 
 

Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку