Інструмент для аналізу закупівель Covid-19

21.07.2020 08:49
0
Поділитися на facebook
Поділитись
_74855-6340

   В Україні стрімко поширилася пандемія захворюваності Covid-19, тому починаючи з березня місяця через електронну систему закупівель Prozorro було проведено більш ніж 40 тисяч закупівель для боротьби з коронавірусом.

   Кожного дня кількість цих закупівель зростає, а отже для того, щоб ефективно аналізувати ці закупівлі потрібно докладати багато часу та зусиль. Виходячи з цієї ситуації, DOZORRO та Українська правда за підтримки фонду розвитку ЗМІ в США створили спеціальний аналітичний інструмент, який дозволяє у декілька кліків знайти всю потрібну інформацію про закупівлі для боротьби з COVID-19. 

   Наша країна не була готова до такого поширення захворюваності Covid-19. Але, незважаючи на це, народні депутати України швидко зреагували на цю всю ситуацію та зробили окремий вид закупівлі для боротьби з коронавірусом. З цього часу усі товари, які потрібні були для боротьби з пандемією можна було закуповувати без тендеру. Тобто потрібно тільки відзвітуватися в електронній системі Prozorro про свою закупівлю (опублікувати договір про закупівлю). 

   Як ми зазначали вище, провели більше ніж 40 тисяч закупівель на суму більше ніж 4,5 млрд гривень.

   Ми розуміємо, що це величезні кошти, тому проаналізувати всі закупівлі дуже важко. Тому створили спеціальний інструмент, який дозволяє швидко та без великих зусиль аналізувати усі закупівлі, що стосуються Covid-19 –  Закупівлі Prozorro COVID-19.

   Це дуже зручний інструмент, який збирає всю інформацію про закупівлі щодо боротьби з пандемією  COVID-19. За допомогою цього інструменту можна проводити аналіз закупівель за багатьма параметрами, для прикладу: за певними групами товарів, за постачальником, географією, за певним проміжком часу та ін. 

   Надзвичайно важливо слідкувати за всіма закупівлями, адже зустрічаються такі закупівлі, які взагалі не стосуються COVID-19.

   Для прикладу, нещодавно ми спостерігали закупівлі дорогих камер у Києві або м’яких меблів для Одеської лікарні. Але, окрім цього, часто можна зустріти завищені ціни на певні види товарів.

   Саме тому, був створений спеціальний інструмент, який допомагає слідкувати за закупівлями, адже є багато недобросовісних замовників, які наживаються в таких непростий період часу, коли великий дефіцит товарів. 

    А тепер поговоримо про те, як же користуватися цим інструментом. Якщо Ви перейдете за спеціальним посиланням, то потрапите на сторінку, де побачите наступні фільтри: рік-місяць, класифікація CPV, покупець і т. д. За допомогою цих фільтрів Ви можете фільтрувати свій пошук. Якщо Ви не поставите фільтр, то у системі буде відображатись загальна інформація щодо закупівель по боротьбі з COVID-19.

   Одразу під всіма фільтрами розташовані важливі показники – вартість договорів у гривнях і кількість проведених процедур.

   Далі Ви можете побачити карту, яка показує кількість закупівель по різних областях України. Якщо натиснути на окрему область, то можна побачити статистику закупівель конкретно по цій області. До речі, якщо область має найтемніший колір з усіх, то це означає, що саме тут було укладено найбільшу кількість договорів. 

   Далі можна побачити інфографіку з різними категоріями товарів. Вона показує, які саме товари закуповували для боротьби з COVID-19. Розподіл відбувається за CPV кодами закупівель — чим більший блок, тим більша вартість договорів, укладених на закупівлі конкретної групи товарів.

   Під категоріями товарів знаходиться рейтинг продавців та покупців. Цей фільтр показує те, хто найбільше закуповував і продавав за обраними Вами фільтрами. 

   Далі Ви можете бачити два графіки, які пов’язують зв’язки. Перший графік – покупці і продавці, які мають найбільшу кількість спільних закупівель, а другий графік – хто і що у кого купував найчастіше.  Ці два графіки покажуть «найтепліші» відносини між замовниками та учасниками та дозволять схематично побачити зв’язки контрагентів.

   І, на кінець, Ви можете бачити таблицю обраних закупівель, яка буде сформована згідно Ваших обраних фільтрів на початку. З цієї таблиці Ви можете завантажити усі дані у таблицю Excel. Для того, щоб це зробити, потрібно у верхньому правому кутку натиснути на спеціальне посилання. 

   Сподіваємось, дана інформація допоможе Вам ефективно аналізувати та робити висновки щодо закупівель, які стосуються товарів для боротьби з пандемією COVID-19.

 

   При написанні статті використані матеріали ti-ukraine.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку