Формульне ціноутворення

28.12.2021 10:59
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (8) (1)

  Давайте сьогодні розберемось, що ж таке формульне ціноутворення та як його застосовувати на практиці.

   Формульне ціноутворення базується на прив’язці у договорах до ціни газу або паливно-мастильних матеріалів на європейських та українських біржах, з урахуванням коливання курсу гривні. Реалізується така ідея шляхом внесення до договору між замовником та постачальником формули, як такої, що враховує у собі зазначені вище показники та прив’язки до неї зміни вартості товарів за договором. Такий підхід є ефективним, коли ситуація на ринку змінюється непередбачувано. З цього можна зробити висновки, що формульне ціноутворення є порятунком для замовників, які мають закупити такі товари, як, наприклад, природний газ або паливо. Завдяки роботі міжвідомчої робочої групи, було напрацьовано механізм ціноутворення на природний газ, що передбачає використання формули, наведеної нижче.

 

   Модель формули для ринку газу:

 

CP = PCP x Kc / Kb + (Avg NCG – NCG bas) x CV x Kc x 0,95 x 1,2 +

(Avg UEEх – UEEx bas) x 0,05

 

    Формула, на перший погляд, може здатися складною. В той же час, якщо розібратись, кожний компонент формули стає прозорим та зрозумілим. Тож давайте розбиремося.

CP – це уточнена вартість природного газу, яку ми розраховуємо.

PCP – це поточна вартість газу відповідно до умов договору.

KC – середнє арифметичне офіційного курсу НБУ гривні щодо Європи за п’ять попередніх банківських днів до дня уточнення ціни. Розрахунок цього показника досить простий. Вихідні дані беруться на офіційному сайті національного банку України, з отриманих даних просто виводиться середнє арифметичне значення.

KB – це офіційний курс НБУ грн до євро в день укладення договору. Це значення також можна отримати на сайті НБУ.

Avg NCG – це середнє арифметичне щоденних котирувань на німецькому газоперекачувальному вузлі, котирування на якому є одними з найбільш релевантних для України за 20 попередніх біржових днів таким чином, щоб останнім днем був день, що передує уточненню ціни.

NCG bas – це котирування в день укладення договору.

CV – це коефіцієнт, який визначається відповідно до інформації, наведеної на офіційному веб-сайті оператора газотранспортної системи Словаччини.

Avg UEEх – це середньозважена ціна на природний газ української енергетичної біржі на ресурс місяця початку поставки природного газу, на який уточнюється ціна, в попередній біржовий день до дня уточнення ціни із ПДВ.

UEEx bas – це середньозважена ціна на природний газ української енергетичної біржі на ресурс поточного місяця з ПДВ на день укладення договору.

 

   Постає питання: “а де ж брати котирування вартості газу на німецькому газоперекачувальному вузлі?” 

  Так для отримання необхідних котирувань можна звернутися до таких агентств як Platts та Argus.

   Як і будь-який інший елемент системи публічних закупівель, формульне ціноутворення базується на відповідній нормативно-правовій базі. Базовим документом для публічних закупівель є Закон України “Про публічні закупівлі”. Законом передбачено, що істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами у повному обсязі, крім низки випадків. Серед них – це зміна біржових котирувань або показників Рlatts, Аrgus у разі встановлення у договорі про закупівлю порядку зміни ціни. Це дозволяє використовувати формулу яка прив’язана до них. 

   Формула та принципи її використання також гарно описані в листі Міністерства щодо розрахунку ціни на природний газ. 

 

   Також варто ознайомитись з дослідженням Київської школи економіки щодо методу формульного ціноутворення. Результати дослідження знаходяться у відкритому доступі на сайті цієї організації. 

   Крім того, корисним інструментом є калькулятор вартості природного газу. Автоматичний розрахунок здійснюється калькулятором на підставі офіційних котирувань Аrgus та може бути використаний в будь-який час для перевірки правильності розрахунків за формулою.

 

   Для глибшого розуміння використання методу формульного ціноутворення варто розглянути приклад розрахунку, що наведений Мінекономіки у зазначеному вище листі. 

   Наприклад, відділом освіти укладено договір із газовою компанією на постачання 400 тисяч кубічних метрів природного газу на суму 2 992 000 грн із ПДВ. Ціна за одну тисячу кубічних метрів газу на момент укладення договору складає 7480 грн з ПДВ. Через 2 місяці спостерігається зміна ціни на ринку природного газу. 

 

   Давайте розглянемо розрахунок за формулою у такій ситуації. 

 

P = PCP x Kc / Kb + (Avg NCG – NCG bas) x CV x Kc x 0,95 x 1,2 +

(Avg UEEх – UEEx bas) x 0,05

 

   Пропонуємо переглянути складові формули. Формула фактично представляє собою три блоки, а саме:

перший блок ( PCP x Kc / Kb) – це розрахунок зміни курсу валюти;

другий блок (Avg NCG – NCG bas) x CV x Kc x 0,95 x 1,2) – це розрахунок зміни котирувань для хабу NCG;

третій блок (Avg UEEх – UEEx bas) x 0,05 – це розрахунок зміни котирувань української енергетичної біржі.

 

   У нашому прикладі до формули внесені наступні елементи:

 

СР = 7480 х 32,2940 / 31,4614 + ( 27,32 – 24,221 ) х 10,5743 х 32,2940 х 0,95 х 1,2 + ( 12371,49 – 10444,85) х 0.05 = 7677,95 + 1206,42 + 96,33 = 8980,70 (грн з ПДВ), де

 

7480 грн – ціна за 1000 кубічних метрів газу на дату укладення договору;

32,2940 – це середнє арифметичне офіційного курсу НБУ гривні щодо євро за 5 попередніх банківських днів до дня уточнення ціни, розраховане за інформацією офіційного сайту НБУ; 

31,4614 – це офіційний курс НБУ, отриманий з офіційного сайту, гривні щодо євро в день попереднього уточнення ціни, тобто укладення договору;

27,32 – це середнє арифметичне щоденних котирувань на німецькому газовому хабі;

24,221– це котирування на німецькому газовому хабі в день попереднього уточнення ціни, тобто укладення договору;

10,5743 – цей коефіцієнт теплотворності природного газу, який відображає співвідношення одиниць енергії.

32,2940 – це середнє арифметичне офіційного курсу НБУ гривні щодо євро за 5 попередніх банківських днів до дня уточнення ціни, розрахована за інформацією з офіційного сайту НБУ для переведення вартості товару у національну валюту;

0,95 – це питома вага вартості товару на європейському хабі у формулі; 1,2 – умовне нарахування ПДВ для приведення вартості товару на європейському хабі для єдиного виміру із даними української біржі; 12371,49 грн – це середньозважена ціна на природний газ української енергетичної біржі на ресурс місяця початку поставки природного газу, на якій уточнюються ціна в попередній біржовій день до дня уточнення ціни;

10444,85 – це середньозважена ціна на природний газ української енергетичної біржі на ресурс поточного місяця з ПДВ на день попереднього уточнення ціни, тобто укладення договору;

0,05 – це питома вага вартості товару на українській біржі у формулі. 

 

   Таким чином, за умови використання запропонованого порядку зміни ціни, ціна на газ може бути підвищена на 20,06% згідно з реальним зростанням ціни газу на європейських хабах.

   З урахуванням того, що формульне ціноутворення використовується у публічних закупівлях протягом кількох років, наразі вже є позитивний досвід його застосування низкою замовників.

 

   Пропонуємо звернути особливу увагу на Укрзалізницю. За цей час підприємство отримало гарний досвід у цій сфері. Варто зауважити, що на рівні із формульним ціноутворенням ПАТ Укрзалізниця використовує, наприклад, такі інструменти, як рамкові угоди. Одночасне використання обох цих інструментів є дуже ефективним. В першу чергу, підприємство запровадило застосування формульного ціноутворення у договорах на закупівлю дизельного палива. При цьому використовується котирування від агенства Platts. Зазначене агентство має репутацію такого, що більше спеціалізуються саме на ринках дизельного палива. Проте, використання котирувань від одного чи іншого агенства різними організаціями не є свідченням його переваги перед іншими.

   Найбільш цінним у досвіді Укрзалізниці є те, що використання формульного ціноутворення протягом значного проміжку часу дає змогу оцінити економічний ефект від його використання. Так, за 9 місяців 2010 року загальна економія склала більше 186 мільйонів гривень. 

   За повний 2019 рік економія склала близько 110 мільйонів гривень.

   В той же час варто звернути увагу на те, що економія за 2019 рік фактично сформована лише за останні п’ять місяців року. 

   Таким чином, з досвіду цього підприємства видно, що використання формульного ціноутворення дозволяє отримати практичний результат – економію.

   Серед переваг застосування формульного ціноутворення можна виділити такі:

по-перше, це потенційна економія, яка може стягнути 2,7% від вартості договорів;

по-друге, це спрощення орієнтації при закупівлі товарів з нестійкою ціною для невеликих замовників; 

по-третє, це об’єктивний підхід до коригування вартості товару, який має бути поставлений;

   Крім того, це покращення взаємодії замовників та постачальників через встановлення об’єктивних критеріїв визначення актуальної ціни товару.

 

   Таким чином, якщо порівняти переваги, які надає метод формульного ціноутворення та можливі складнощі з його використанням, переваги в будь-якому разі є більш вагомими.

   При цьому, слід відмітити, що не варто зупинятися виключно на використанні формульного ціноутворення. Використання його в поєднанні з іншими дозволеними законом інструментами, наприклад, рамковими угодами, дозволяє максимально забезпечувати інтереси замовників на ринку.

 

   Сподіваємося, що набуті знання стануть вам у нагоді при здійсненні закупівель.

Проектний менеджер Reform Support Team Mineconomy Олексій Бахтінов

https://www.facebook.com/prozorro.gov.ua/videos/474809437201619

 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку