ФОП можуть накладати на тендерні пропозиції КЕП / УЕП як фізичні особи – зміна практики АМКУ

09.06.2021 16:26
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (28)

   В тендерній документації Замовники вимагають, щоб створення та подання учасником пропозиції було здійснено з урахуванням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». А також вимагають накладання КЕП або УЕП чи виключно КЕП учасника або службової особи учасника процедури закупівлі, яка має відповідні повноваження.

   Всім відома минула практика органу оскарження щодо накладення КЕП на тендерні пропозиції Учасників-ФОП як фізичних осіб. Якщо Учасником-ФОП накладено КЕП/УЕП не як ФОП, а як фізичною особою – це не відповідає вимогам тендерних документацій.

   Можна навести приклад одного з багатьох подібних рішень з цього питання:

  • рішення органу оскарження від 26.03.2021 № 6120-р/пк-пз (скарга UA-2021-02-09-007715-a.b.1);

   Суть рішення Колегії АМКУ полягала у наступному:

   «Разом з тим, на пропозицію скаржника не накладено КЕП саме учасника (ФОП ПІБ) або саме службової (посадової) особи учасника (ФОП ПІБ). Враховуючи наведене, скаржник не відповідає встановленим абзацом першим частини третьої статті 22 цього Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства. 

   Враховуючи викладене, пропозиція скаржника була правомірно відхилена Замовником».

   Хочемо зазначити, що останнім часом практика органу оскарження з цього питання дещо змінилася.

   Наприклад, пропонуємо розглянути наступні рішення:

  • рішення органу оскарження від 07.05.2021 № 10138- р/пк-пз (UA-2021-03-18-008118-a.b2)

   Міністерство цифрової трансформації України додатково до листа від 16.02.2021 № 1/06-3-1587 щодо використання електронних підписів під час здійснення публічних закупівель, щодо електронного підпису фізичної особи – підприємця повідомляє: «Оскільки Закон окремо не виділяє таку категорію користувачів електронних довірчих послуг, як фізична особа – підприємець, то така особа, може використовувати електронний підпис фізичної особи для електронної ідентифікації та як підпис». 

   Враховуючи наведене, пропозиція скаржника була неправомірно відхилена Замовником з наведеної підстави.

  • рішення органу оскарження від 17.05.2021 № 10771-р/пк-пз (скарга UA-2021-04-02-002976-b.b2).

   Позиція скаржника

   Переможець підписує пропозицію КЕП фізичної особи (ПІБ). Проте, Пропозиція подана від фізичної особи-підприємця (ПІБ), згідно з файлами Пропозиції та іншими документами, пропозиція подається від фізичної особи-підприємця.

   Позиція органу оскарження

   Міністерство цифрової трансформації України додатково до листа від 16.02.2021 № 1/06-3-1587 щодо використання електронних підписів під час здійснення публічних закупівель повідомляє наступне: 

    Оскільки Закон окремо не виділяє таку категорію користувачів електронних довірчих послуг, як фізична особа – підприємець, то така особа, може використовувати електронний підпис фізичної особи для електронної ідентифікації та як підпис. 

   Враховуючи викладене, відсутні підстави для задоволення Скарги в цій частині.

   Отже, можна зробити висновок, що Замовникам при розгляді тендерних пропозицій Учасників, а Учасникам – при їх підготовці варто враховувати вищенаведену, можливо, вже остаточно змінену, практику Органу оскарження з наведеного питання.

 

  Автор статтіДенис Левченко


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку