Чому тендер на проведення “біоповедінкового дослідження серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками” викликав суперечки?

04.02.2021 13:19
0
Поділитися на facebook
Поділитись
bbb (1)

   Вчора громадськість сколихнула новина про дещо несподівану закупівлю через Prozorro, а саме «Послуги з організації та проведення біоповедінкового дослідження серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками у 2021 році» вартістю 10 240 669,00 грн.

    Ми всебічно вивчили інформацію та з’ясували, що це за проект, тож бажаємо внести ясність по цьому питанню та заспокоїти всіх, кого деякі фейкові аспекти цієї новини збентежили.

   Отже, цю закупівлю послуги оголосив проект SILAB. Його повна назва є такою: «підтримка системи епідеміологічного нагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій Міністерства охорони здоров’я України, покращення використання стратегічної інформації та pозбудова потенціалу громадської охорони здоров’я в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR), що впроваджується Державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України».

   Цей проект був відкритий ще 29 вересня 2016 та буде діяти майже до кінця 2021 року і має загальний бюджет 4 мільйони доларів США. Метою проекту SILAB є бажання досягнути стійкого контролю над епідемією ВІЛ та зробити Загальнодержавну соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу максимально ефективною.

   Діяльність проекту охоплює багато важливих та корисних досліджень, адже проблема наявності цієї небезпечної хвороби в Україні не зникла. Основними прикладами діяльності SILAB можна наголосити наступні:

  1. Більш ефективне використання здобутої інформації у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу;
  2. Розробка стандартів тестування щодо медикаментозної стійкості ВІЛ;
  3. Дослідження з нагляду за розповсюдженням штамів ВІЛ, стійких до АРТ (антиретровірусної терапії);
  4. Організація тренінгів для епідеміологів, фахівців МіО та лабораторних фахівців;
  5. Впровадження стандартів покращення акредитації лабораторій;
  6. Біоповедінкове дослідження серед груп ризику.

   Останній пункт є важливим аспектом всебічного вивчення цієї проблеми, саме тому, біоповедінкове дослідження серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками, тобто, представників груп підвищеного ризику, забезпечить отримання даних для оцінки тенденцій поширення ВІЛ, чисельності цієї групи, а також охоплення її профілактичними послугами.

   Поведінкові дані мають бути зібрані за допомогою індивідуальних структурованих інтерв’ю  із використання онлайн і офлайн версій анкети для опитування, а біологічні дані отримають за допомогою забору зразка капілярної крові. Загальний обсяг дослідження має становити 6900 учасників, а його географія охоплюватиме 16 міст України.

   Особливо хотілося б наголосити, що фінансове забезпечення даного проекту здійснюється не на державні кошти, а коштом замовника – міжнародної технічної допомоги (проект SILAB).

   Отже, сподіваємось, що ми трішки розвіяли збентеження та недоцільне обурення громадян діяльністю цього проекту та вважаємо, що подібні дослідження дуже важливі та корисні для нашого суспільства, адже вони є превентивними заходами небезпечного захворювання. А здоров’я нації, як відомо, дорожче за її багатство.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку