Документальне підтвердження повноважень на підписання банківських гарантій – практика АМКУ

31.01.2022 18:21
0
Поділитися на facebook
Поділитись
people-enjoying-staycation-with-drinks_23-2148581109

Учасники можуть подати у складі тендерних пропозицій гарантію як спосіб забезпечення тендерної пропозиції Учасника. Відповідно, Замовники можуть встановлювати вимогу подати забезпечення тендерної пропозиції – банківську гарантію. Разом з банківською гарантією встановлюється вимога подати документ, яким підтверджуються повноваження посадової (службової особи) банку, яка підписала банківську гарантію та інші документи (наприклад, грошове покриття банківської гарантії).   

Вимога Замовника до Учасників подати разом з банківською гарантією документальне підтвердження повноважень посадових осіб банків на підписання таких гарантій -звичайна і цілком логічна. Але на практиці трапляється, що з виконанням цих вимог можуть бути складнощі.

Підтвердження повноважень Уповноваженої особи від Банку-гаранта

Розглянемо рішення Постійно діючої адміністративної колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель 

 

І. Рішення  АМКУ від 17.01.2022 року № 888-р/пк-пз, прийняте за результатами розгляду скарги UA-2021-10-07-009847-b.c7.

Тендерною документацією було встановлено умови:

  • надати банківську гарантію  +
  • довідку з банку про наявність повного грошового покриття на весь строк дії відповідної гарантії +
  • та виписки з Банку по рахунку покриття, яка підтверджує зачислення грошового покриття на рахунок покриття, видані Банком гарантом, завірені печаткою Банку-гаранта та підписом уповноваженої особи такого Банку-гаранта  +
  • надати підтвердження повноважень такої уповноваженої особи від Банку-гаранта.

 

Підстави та обґрунтування рішення АМКУ.

У наведених вище довіреностях відсутня інформація про посади (ПІБ посадових осіб банку), а також у складі Пропозиції Скаржника відсутні інші документи, які підтверджують повноваження (ПІБ посадових осіб банку) саме як УО (найменування Банку).

Отже, наведені вище документи гарантія, довідка та виписка по особовим рахункам не підписані уповноваженими особами.

Тому пропозиція Скаржника була правомірно відхилена Замовником, у зв’язку з чим відсутні підстави для задоволення Скарги.

На що звернути увагу

У банках питання документального підтвердження повноважень на підписання, у тому числі, банківських гарантій документально підтверджені досить добре. Учасникам при замовленні банківської гарантії бажано перевіряти НЕ ЛИШЕ самі проекти банківських гарантій на їх відповідність умовам ТД до підписання уповноваженими особами банків, а також і документи, якими підтверджуються повноваження саме посадових  осіб підписувати від імені банків банківські гарантії (грошове покриття, у разі встановлення вимоги його подати).

Повноваження підписанта банківської гарантії

ІІ.  Рішення  АМКУ від 22.07.2021 року № 16825-р/пк-пз, прийняте за результатами розгляду скарги UA-2021-0528-010650-b.c1

ТД встановлена умова, відповідно до якої разом із банківською гарантією надаються у електронному форматі копія документа про повноваження особи, яка підписує банківську гарантію завіреною підписом УО банку-гаранту.

Уповноважена особа банку в розумінні цього пункту це керівник банка-гаранта, або його представник, що зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, ФОП та громадських формувань.

Підстави та обґрунтування рішення АМКУ.

«Відповідно до інформації, розміщеної в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, містяться відомості про керівника (найменувнаня Банку): ПІБ – керівник.

Разом з тим, надана Переможцем банківська гарантія не підписана уповноваженою особою в розумінні Документації: це керівник банка-гаранта, або його представник, що зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Враховуючи наведене, у Замовника наявні підстави для відхилення Пропозиції Переможця, визначені абзацом п’ятим пункту 2 частини першої статті 31 Закону.

Враховуючи інформацію, наведену в мотивувальній частині рішення, Пропозиція Переможця мала бути відхилена Замовником на підставі вимог статті 31 Закону».

На що звернути увагу

Замовникам варто звернути увагу на те, що зазначена умова ТД може бути досить проблемною для виконання, враховуючи те, що в ЄДР, як правило міститься інформація лише про керівника банку, як підписанта від імені банку договорів (інших документів). А банківські гарантії підписують часто інші посадові особи банку на підставі довіреностей, і інформація про таких посадових осіб не завжди вноситься до ЄДР.

Отже, Учасникам бажано перевіряти відповідність не лише банківської гарантії умовам ТД, а також наявність документального підтвердження повноважень посадових осіб банку, які підписують банківські гарантії та інші документи, які подаються у складі тендерних пропозицій Учасників саме відповідно до умов ТД.

 

Автор статті – Денис Левченко 

Джерело 


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку