Чи визнає ТПП України карантин форс – мажорною ситуацією?

03.06.2020 10:04
0
Поділитися на facebook
Поділитись
protesting-people-with-sign_23-2148579210

 Усі ми, звичайно, знаємо про те, що у зв’язку з поширенням вірусу Covid – 19 в Україні ввели карантин. Це неабияк важкий період для країни.

 Запровадження карантину стало важким потрясінням для всіх галузей економіки. Звичайно, це не оминуло ТПП. Щодня вони отримують безліч повідомлень з питаннями : «А як же працювати у зв’язку з останніми подіями в країні?»

   Нещодавно, на державному рівні були прийняті зміни до другої частини статті 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні».

   Зараз, ми хочемо відповісти на найбільш актуальні запитання.

   Карантин не є причиною  несплати оренди за договором, тобто якщо у Вас відсутні кошти або немає технічного підтвердження оплати, Ви все одно повинні сплатити оренду у зазначені терміни.

 Але, ТПП може розглядати Вашу заяву, якщо карантин створив неможливість користування орендованими приміщеннями.

 Як і раніше, Ви повинні виконувати всі свої зобов’язання, так як карантин не є загрозою їх виконання. Якщо Ви, у зв’язку з останніми подіями в країні вирішили не приходити на роботу , це не є форс – мажорною обставиною. 

 Немає ніякого нормативно – правового документа України, яким дозволена  можливість не з’являтись на роботі, якщо це звісно не відпустка, лікарняний або можливість дистанційно виконувати роботу.

   Цікавим є питання про можливість врегулювання ситуації без штрафів і бути звільненим від відповідальності без складання сертифікату про форс – мажор.

  Звичайно, це можливо, але при тому, якщо сторони мирним шляхом внесуть зміни у договір. Рекомендовано вносити зміни до договору на рахунок перенесення термінів зобов’язань, що унеможливлює появу форс – мажору. Тобто ніяких порушень не буде, якщо обидві сторони добровільно внесуть зміни до договору.

 Звичайно, можна і отримати сертифікат, який звільняє від відповідальності за невиконання обов’язків. Але, якщо в нормативно – правових документах буде зазначена інформація про звільнення від штрафних санкцій чи кримінальної відповідальності – це буде рахуватися нормою, яка не потребує спеціальних документів про підтвердження.

 

  При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку