Чи може збільшуватися ціна за одиницю товару більше ніж на 10%?

09.08.2023 13:34
0
Поділитися на facebook
Поділитись
trabajos rentables Negocios que más dinero dan

Як діяти замовнику у випадку, коли постачальник піднімає ціну на товар аж на 15%? Чи має право замовник погоджуватись на такі умови, чи мусить розривати договір та проводити нову закупівлю? Давайте разом спробуємо знайти відповіді!

Як вам відомо, на сьогоднішній день, державні замовники працюють відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» з урахуванням особливостей здійснення публічних закупівель на період дії воєнного стану, що зазначені в постанові КМУ №1178 від 12.10.2022 року.

Якщо дивитися пункт 2 частини 5 статті 41 закону – «ціна за одиницю товару може збільшуватися до 10% пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю, – не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю». Тобто, замовник не може збільшувати ціну за одиницю товару більше ніж на 10% і не частіше одного разу на 90 днів.

Однак, маємо враховувати той нюанс, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування постанова КМУ №1178 вносить деякі корективи до застосування норм Закону. Тож, далі обов’язково перевіряємо положення постанови щодо внесення змін до укладеного договору.

В пункті 17 особливостей затверджених постановою КМУ №1178 зазначено, що при укладанні договору в закупівлі, яка проведена за цими особливостями, частина 5 статті 41 ЗУ «Про публічні закупівлі» не враховується.

Окрім того, в підпункті 2 пункту 19 особливостей є майже аналогічна підстава з певними важливими відмінностями, а саме: «погодження зміни ціни за одиницю товару в договорі про закупівлю у разі коливання ціни такого товару на ринку, що відбулося з моменту укладення договору про закупівлю або останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару. Зміна ціни за одиницю товару здійснюється пропорційно коливанню ціни такого товару на ринку (відсоток збільшення ціни за одиницю товару не може перевищувати відсоток коливання (збільшення) ціни такого товару на ринку) за умови документального підтвердження такого коливання та не повинна призвести до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю на момент його укладення».

Аналіз вищезазначених норм законодавства показує нам, що ціна за одиницю товару може бути змінена, в тому числі і в більшу сторону, при цьому обмеження по допустимому відсотку збільшення ціни та періодичності укладання таких додаткових угод відсутні.

Важливо пам’ятати, що виходити за межі суми укладеного договору не дозволяється! Щоб сума договору не збільшилась необхідно скорегувати обсяг товару в сторону зменшення його кількості.

Коливання ціни товару на ринку має бути документально підтверджене. Постачальник має надати про це довідку від Торгово-промислової палати, Державної служби статистики України, Міністерства фінансів України, тощо.

Підстава для можливості зміни ціни в закупівлі має бути передбачена умовами укладеного договору.


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку