Чому породіллі можуть залишитися без пакунків малюка і що можна з цим зробити

09.06.2021 16:05
0
Поділитися на facebook
Поділитись
Дизайн без названия (31)

   Пакунок малюка — це соціальний проєкт, який допомагає забезпечити новонароджених найбільш необхідним у перший місяць життя, надаючи молодим батькам натуральну допомогу.

   Коли його тільки започаткували – у 2018 році, проєкт реалізовувався досить сумнівними методами, адже Кабінет Міністрів України та Міністерство соціальної політики винайшли цікавий механізм придбання цих пакунків в обхід тендерних процедур та Prozorro. Кошти державного бюджету тоді видали за кошти міжнародної технічної допомоги.

   Міністерство соціальної політики розіслало усім облдержадміністраціям проєкти угод, за якими гроші через казначейство мали напряму перерахувати міжнародній організації ЮНОПС (Управління Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів). Чиновників тоді змушували їх підписувати без жодних тендерів.

   Таким чином, мільйони державних гривень перераховували ЮНОПС, а організація отримувала свої 4,5% і займалася організацією закупівель пакунків малюка по всій країні. Водночас перша заступниця міністра соцполітики запевняла всіх, що такі закупівлі будуть відбуватися через Prozorro. Але цього, на жаль, не вийшло.

   Оскільки сфера закупівель регламентується Законом України “Про публічні закупівлі”, пакунки малюка фактично придбали із порушенням законодавства. Закон не передбачає можливості закуповувати пакунки малюка через міжнародні організації в обхід Prozorro. Навіть якщо подібну процедуру регламентує інший закон, її не можна застосовувати на практиці – в закупівлях подібні винятки потрібно вносити до профільного закону.

   Навіть розглянувши звернення 2019 року щодо цього порушення, ні Генеральна прокуратура, ні НАБУ не побачило проблеми у порушенні Закону.

   Спроба купити правильно

   На початку 2020 року запаси пакунків малюка в деяких областях почали закінчуватися. Це було очікувано, оскільки нову закупівлю варто було здійснювати ще у 2019, але Міністерство соціальної політики довго вирішувало, що робити та як діяти.

   Хоч і з затримкою, але уряд нарешті вирішив, що таки треба купувати пакунки через Prozorro та централізовану закупівельну організацію. І вже через місяць в системі з’явилася довгоочікувана закупівля.

   Але перед цим було багато відкритих зустрічей із постачальниками для обговорення організації закупівлі, логістики тощо. Тендерну документацію для цих торгів широко обговорювали, а вимоги до тендеру були сформовані так, щоб забезпечити максимальну конкуренцію та якість товару.

   Всі закупівельники давно знають, що оголосити закупівлю — це лише один крок на шляху до укладання договору. Низка факторів, які можуть вплинути на придбання, не заставили довго чекати — за результатами оскарження в АМКУ закупівлю відмінили. Стало зрозуміло, що, навіть, найближчим часом пакунки не з’являться там, де їх бракує.

   Насправді, нічого незвичайного в цій ситуації немає. Відміна через оскарження — поширена практика, особливо для закупівель на великі суми. У таких випадках замовник робить висновки з попередньої закупівлі та оголошує тендер знову. Але для цього такі закупівлі потрібно планувати заздалегідь і закладати ймовірний ризик оскарження і відміни у свій план.

   Але, замість того, щоб винести урок з попереднього тендеру та оголосити його повторно і без помилок, Мінсоцполітики вирішило взагалі відмовитися від ідеї закупівлі пакунків малюка. Так з’явилася монетизація. Батькам почали пропонувати гроші, які з’являються на спеціальній картці, якою можна розрахуватися лише в спеціально призначених магазинах.

   Критика монетизації та повернення до пакунків

   Монетизація пакунку малюка протрималася недовго. У багатьох виникло питання до переліку спеціалізованих магазинів, у яких можна витрати грошовий еквівалент пакунку. Міністерство не пояснило, за якими критеріями крамниці будуть потрапляти у цей список. Також процес отримання коштів на спецкартку був значно складнішим, ніж просто розписатися за пакунок в пологовому. А ще роздрібні ціни зазвичай вищі ніж гуртові. Тому за грошовий еквівалент пакунку батьки самостійно не змогли б купити все, що входило в допомогу від держави.

   У результаті, народні депутати вирішили повернути пакунки малюка через законодавство, однак передбачили можливість отримати замість них гроші. Тепер пакунки малюка знову мають купуватися через Prozorro, відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі” – Верховна Рада вже прийняла за основу законопроєкт, в якому мають встановити вартість однієї натуральної допомоги. Сподіваємося, цього разу все буде прозоро. 

 

   Автор статті – Іван Лахтіонов, директор програми інноваційних проєктів ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна”

   https://blog.liga.net/user/ilakhtionov/article/38445?fbclid=IwAR16oGOuDR9UIpwZMTUCEgHWpksBzfo66LJ9_-dU1GwlKb0ZbIZOg59uEO4


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку