Боротьба з коронавірусом продовжується. Скільки і яких тестів закупили в Prozorro

29.09.2020 15:01
0
Поділитися на facebook
Поділитись

   Із початком пандемії коронавірусу в Україні до сьогоднішнього дня захворіло близько 200 тисяч осіб. Нещодавно Міністерство охорони здоров’я змінило стандарти надання медичної допомоги при COVID-19. Зокрема, зменшили перелік випадків, коли необхідно проводити ПЛР-тестування. 

   Також МОЗ спростило процедуру виходу із самоізоляції для контактних осіб. Якщо в людини за два тижні не з’явилися симптоми коронавірусу, повторний ПЛР-тест їй проводити не потрібно.

   За статистикою, з березня місяця до сьогоднішнього дня через систему Prozorro закупили майже 3 млн тестів для виявлення COVID-19, вартістю 272 млн гривень. Але це тільки тести, які закупили через систему Prozorro, а є ще такі, які видавали волонтери чи МОЗ.

   Існує три види тестів: 

  • експрес – найбільш доступні, однак найменш точні. У перші дні інфікування вони можуть показувати хибний негативний результат, адже реагують на антитіла, які з’являються в крові не одразу. 
  •  ПЛР – визначає, чи хворіє людина зараз. 
  • ІФА – перевіряють наявність антитіл до вірусу. Цим методом можна визначити, чи людина вже перенесла COVID-19. 

    За статистикою в Україні найбільше закупили саме ІФА-тестів — 1,7 мільйона. Це 55% від загальної кількості. ПЛР-тестів придбали 974 тисячі (33%), а ось експрес — 363 тисячі (12%). 

   А зараз поговоримо про кожен вид тестів детальніше.

   ПЛР-тести

   Саме цей вид тестів використовують для людей, у яких з’являються симптоми, або для контактуючих осіб. 

   Порівняно з весною, літом цих тестів почали купувати у 16 разів більше. Весною їх придбали 58 тисяч, а від початку літа — вже 916 тисяч. 

   Київська і Львівська області лідирують за кількістю захворілих на COVID-19. Водночас в цих регіонах купують найбільше ПЛР-тестів. Натомість в Кіровоградській і Луганській областях, наприклад, виявлено мало випадків захворювання. Тут і тестів купують суттєво менше. 

   Однак важко зрозуміти, це випадків інфікування виявляють небагато через нестачу тестів, чи все-таки тестів купують мало, бо немає потреби. 

   ІФА- та експрес-тести

   Найбільш затребуваними стали тести групи ІФА.  Із початку червня закупили 1,6 млн ІФА-тестів.

   На противагу зростанню кількості закуплених ІФА та ПЛР-тесів, попит на експрес-тести зменшився. За червень-вересень їх придбали на 58 тисяч менше, ніж за березень-травень. 

   Хто купує

   За статистикою лідером за кількістю придбаних ІФА та ПЛР-тестів є Київська область. Державні структури цього регіону купили 206 тисяч ІФА-тестів. 

   Друге місце посідає Дніпропетровська область: тут придбали 205 тисяч ІФА-тестів (12,3%) та 15 тисяч ПЛР-тестів (1,5%). 

   У трійку лідерів за кількістю куплених тестів потрапляє також Львівщина — замовники області придбали 130 тисяч ІФА-тестів (7,8%) і 73 тисячі ПЛР-тестів (8%). 

   Найменшу кількість ПЛР-тестів придбали на Луганщині — всього 50.

   У кого купують

   За статистикою лідером серед Постачальників є ТОВ “АСТРАВІР ТЕКНОЛОДЖІ”. Компанія продала медичним закладам 354 тисячі різних тестів на майже 29 млн гривень. 

   Серед лідерів також ТОВ “Реал Діагностик”, ТОВ “Укргентех” і ТОВ “Лабсвіт”. Вони продали 297 тисяч, 144 тисяч та 125 тисяч тестів відповідно. 

   За нашою статистикою найбільше тестів закупили влітку, адже саме в цей період суттєво збільшилась кількість підтверджених випадків захворювань коронавірусом. Ми і надалі будемо слідкувати за динамікою закупівель через електронну систему Prozorro.

 

  При написанні статті використані матеріали dozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку