Антимонопольний комітет України провів дослідження ринку шкільних автобусів

07.06.2021 15:49
0
Поділитися на facebook
Поділитись
people-enjoying-staycation-with-drinks_23-2148581109

   Нещодавно Антимонопольний комітет України провів дослідження ринку шкільних автобусів. В результаті було схвалено відповідний звіт і Міністерству освіти і науки надали обов’язкові для розгляду рекомендації.  

   Встановили, що у період з 01.01.2017 по 31.10.2019 в Україні було реалізовано 1017 шкільних автобусів виробництва:  

  • ТОВ «Чернігівський автозавод»;
  • ПАТ «Черкаський автобус»;
  • ДП «АСЗ №1» АТ «АК «Богдан Моторс»;
  • ТОВ «ВО «Авто-Холдинг».

 

   Найбільше було реалізовано шкільних автобусів АТ «Черкаський автобус» та ТОВ «Чернігівський автозавод» (більше 35 % у кожного). 

   АМКУ встановив, що виробники шкільних автобусів не приймали безпосередньої участі у публічних закупівлях, а реалізовували свою продукцію через посередників. Замовниками шкільних автобусів виступали органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади у сфері освіти, а закуповували автобуси на кошти державного та місцевих бюджетів.

   З’ясувалося, що єдиним нормативним документом, який регулює параметри автобусів, призначених для перевезення школярів є національний стандарт України ДСТУ 7013:2009 «Автобуси спеціалізовані для перевезення школярів. Технічні вимоги».

   Так вийшло, що окремим виробникам шкільних автобусів надавалися конкурентні переваги, оскільки замовники встановлювали у технічних специфікаціях до предмета закупівлі додаткові вимоги, які не були передбачені у цьому документі.

   Такими параметрами були насамперед «Висота», «Об’єм двигуна», «Тип дверей», «Тип кузова», «Кількість кнопок для вмикання звукової сигналізації» автобуса тощо. Зауважимо, що саме ці параметри відрізняли з-поміж інших певні марки шкільних автобусів, що реалізувались на території України. 

    За результатами проведеного дослідження Антимонопольний комітет України надав Міністерству освіти і науки обов’язкові для розгляду рекомендації. АМКУ вимагає вжити заходи та розробити методичні рекомендації щодо недопущення встановлення в технічній специфікації до закупівлі шкільних автобусів вимог, не передбачених національними стандартами. Також АМКУ наголошує на необхідності доведення цієї інформації до замовників для врахування під час формування вимог до предмету закупівлі.

   Також Комітет встановив, що ТОВ «ВО «Авто-Холдинг» здійснювало виробництво шкільних автобусів шляхом переобладнання транспортних засобів, наданих для цієї мети ООО «Павловский завод», що входить до списку юридичних осіб до яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції).

    В результаті було прийнято рішення повідомити Службу безпеки України про виявлені під час дослідження факти.

 

   Джерело: https://amcu.gov.ua/news/1?fbclid=IwAR09HyZPwcOWq2Cd7RrsTzPw4OWUAc8uABfZE3OlMXD7fbW4INuwZov4c90


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку