Аномально низька ціна. Що ж це і як буде відбуватись?

02.06.2020 14:57
0
Поділитися на facebook
Поділитись
reopen-economy-after-coronavirus_23-2148581120

   Нещодавно вступила в дію Нова редакція Закону “Про публічні закупівлі”, де відбулось багато нових змін. Одним із нововведень стало нове поняття Аномально низька ціна. Для початку потрібно розібратись, що ж це поняття означає.

 Аномально низькою ціною називають найбільш економічно вигідну пропозицію за результатами проведення аукціону закупівлі. Аномально низька ціна – це та, яка є меншою на 40 та більше відсотків від середнього значення усіх цін учасників на початковому етапі аукціону або та, яка є меншою на 30 або більше відсотків від наступної ціни ( яка є найбільш вигідна ) за результати проведення аукціону закупівлі.  

Причини виникнення

  • Аномально низька ціна з’явилася задля того, щоб вирішити проблему Замовників. В аукціоні Постачальник зазначав занадто низьку ціну, а потім не виконував свої обов’язки, а розривав договір та хотів підвищити ціну близьку до ринкової. Сподіваємось, що Аномально низька ціна вирішить цю проблему.
  • Ще однією із причин появи Аномально низької ціни є те, що система автоматично відхиляла найбільш низьку ціну, для того, щоб боротися з демпінгом цін, який призводить до закупівлі неякісних товарів і змушує установи купувати менше, ніж було заплановано.

 Згідно Нової редакції Закону Аномально низька ціна розповсюджується тільки на конкурентні торги, так як процедура спрощеної закупівлі не являється процедурою закупівлі.

 Це дуже зручне оновлення, адже система Прозорро автоматично буде розраховувати аномально низьку ціну на всіх етапах проведення електронного аукціону закупівлі. Система автоматично повідомляє про це як Учасника, так і Замовника.

Деякі нюанси

 Можливий такий нюанс, що система автоматично визначить, що у Вас як Постачальника аномальна низька ціна, але Ви з цим не згідні.

 У такій ситуації Вам потрібно буде протягом одного дня надати інформацію та пояснення щодо такої вартості товарів чи послуг.

 Пояснення можуть бути дуже різні. Для прикладу, учасник може поставити товари чи послуги із спеціальною знижкою або отримання державної допомоги згідно Законодавства.

 Пояснення можуть бути у будь-якій формі. Але якщо Учасник обгрунтував свою пропозицію, Замовник всеодно має право відхилити пропозицію, якщо, на його погляд, пояснення Учасником не відповідає тому, чому така низька вартість товарів чи послуг.

 

 При написанні статті використані матеріали infobox.prozorro.org


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку