Аномально низька ціна на Prozorro

20.08.2020 09:00
0
Поділитися на facebook
Поділитись
tiny-man-woman-with-big-open-wallet_74855-5943

      Починаючи з 19 квітня учасники подали 1225 пропозицій з аномально низькою ціною. І близько 70% надали обгрунтування. 

      Ми розуміємо, що чим дешевше, тим краще. Але не у нашому випадку. Більшість постачальників ставлять спеціально найнижчу ціну, щоб усунути конкурентів. А після цього стають переможцями та не виконують умови договору, де вимагають у замовника ще деякі додаткові умови для того, щоб підвищити ціну.

      Це була велика проблема, але нова редакція Закону “Про публічні закупівлі” захищає замовників від цінового демпінгу та несправедливої конкуренції.

      Prozorro цю проблему вирішили так: якщо ціна учасника на 40%  нижча за ціну, поставлену на початку аукціону чи на 30% нижча за середню вартість у кінці аукціону, то система автоматично підсвічує таку аномально низьку цінову пропозицію, і система дає рівно один день, для того, щоб це пояснити. 

      Якщо постачальник протягом одного дня не пояснив чому така низька ціна, або ж пояснення неналежне, то замовник має право відхилити таку пропозицію для того, щоб вберегти себе від можливого ризику зірвання поставок. Але, якщо постачальник надасть належне пояснення своїй аномально низькій ціні, то це дасть великий шанс підприємцям виграти тендер та забезпечити велику економію закупівель. 

      Ми розглянули статистику таких закупівель через модуль аналітики bi.prozorro.org, і ось що знайшли:

  • 562 пропозиції були з аномально низькою ціною;
  • У 422 з них учасники надали обґрунтування;
  • У 266 такі пропозиції перемогли в закупівлі.

      Вартість цих 266 лотів була 221 млн грн. Але замовники підписали з учасниками договори на 107 млн. Вони зекономили більше 50% вартості закупівлі! 

   

     При написанні статті використані матеріали https://www.facebook.com/prozorro.gov.ua


Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ

Підписка на розсилку